Türkiye’de konut fiyatlarında sert düşüş!

2024’ün ilk çeyreğinde Türkiye, konut fiyatlarının en fazla düştüğü üç ülke arasında yer aldı. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de konut fiyatları bu dönemde reel olarak yüzde 8,9 oranında geriledi.

Türkiye’de konut fiyatlarında sert düşüş!
Yayınlanma:

Pandemi sonrasında hızla yükselen konut fiyatları, 2022’nin üçüncü çeyreğinden itibaren küresel ölçekte düşüşe geçti. 2024’ün ilk çeyreğinde, küresel konut fiyatları reel olarak yüzde 1 oranında geriledi. Özellikle Lüksemburg, Hong Kong ve Türkiye’de ciddi düşüşler kaydedildi. Lüksemburg yüzde 13,7 ile en büyük düşüşü yaşarken, Hong Kong yüzde 13,2 ile ikinci sırada yer aldı.

PANDEMİ DÖNEMİ YÜKSELİŞİNDEN SONRA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ

Pandemi sürecinde dünya genelinde hızla artan konut fiyatları, özellikle Türkiye gibi ülkelerde büyük artışlara sahne olmuştu. Türkiye’de 2022'nin üçüncü çeyreğinde yıllık bazda konut fiyatlarındaki reel artış yüzde 59,6’ya ulaşmıştı. Ancak 2024'te bu eğilim tersine döndü ve fiyatlar, uzun süre sonra ilk kez düşüş gösterdi.

KONUT FİYATLARININ EN ÇOK ARTTIĞI ÜLKE: BAE

Konut fiyatlarında artış yaşanan ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öne çıktı. 2024’ün ilk çeyreğinde BAE’de konut fiyatları yüzde 15,6 oranında artış gösterdi. Polonya ve Bulgaristan da fiyat artışının devam ettiği ülkeler arasında yer aldı.

GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE FİYAT FARKLILIKLARI

Gelişmiş ekonomilerde konut fiyatlarındaki düşüş durma noktasına geldi. 2024'ün ilk çeyreğinde gelişmiş ülkelerde fiyatlar yıllık bazda sadece yüzde 0,3 oranında geriledi. Buna karşılık, gelişmekte olan ülkelerde konut fiyatlarındaki düşüş hızlandı. Özellikle Asya’daki ülkelerin etkisiyle bu bölgelerdeki düşüş yüzde 1,6’ya yükseldi.(KARAR)

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.