Türkiye'de kredi kartı kullanımı ve yasal takip oranları artışta!

Türkiye'de bireysel borçluluk ciddi boyutlarda artış göstermeye devam ediyor. Ocak-Mayıs 2024 döneminde, 513 bin kredi kartı kullanıcısı borçlarından dolayı yasal takibe alındı. Bu süreçte kredi kartı sayısı ise yüzde 66 oranında büyüyerek 123,1 milyona ulaştı.

Türkiye'de kredi kartı kullanımı ve yasal takip oranları artışta!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kredi kartı sayısındaki artış, borçlarından dolayı yasal takibe alınan kişi sayısında da paralel bir artışa neden oluyor. 2024 yılı Mayıs sonu itibarıyla Türkiye'de toplam 123 milyon 108 bin 158 kredi kartı bulunuyor. Aynı dönemde, kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 519 bin olarak gerçekleşti. Yapılan hesaplamalara göre, çıkarılan her 82 yeni kredi kartı başına yasal takip sayısında 1 kişi artış gözleniyor.

kredi-karti.jpg

YASAL TAKİPTEKİ KİŞİ SAYISI YÜZDE 66 ARTTI

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin Mayıs ayı raporuna göre, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 66 oranında artış gösterdi. Ocak-Mayıs 2024 döneminde, 531 bin kişi kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe alındı. Bir önceki yılın aynı döneminde bu sayı 319 bin olarak kaydedilmişti.

2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39 artarak 750 bine ulaştı.

KREDİ KARTI SAYISINDA YÜZDE 15'LİK ARTIŞ

Aynı dönemde, Türkiye'deki toplam kredi kartı sayısında yüzde 15 oranında bir artış dikkat çekiyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Mayıs sonu itibarıyla Türkiye'de toplam 123 milyon 108 bin 158 kredi kartı bulunuyor. Bir önceki senenin aynı döneminde bu sayı 107 milyon 84 bin 440 adet olarak kaydedilmişti.

Ocak-mayıs döneminde, kredi kartıyla nakit çekim dahil olmak üzere toplam işlem tutarı 4 trilyon 940 milyar 474 milyon TL'ye erişti. Bu veriler, Türkiye'deki kredi kartı kullanımının ve buna bağlı olarak borçluluk oranlarının ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.