Yapay zekâ sayesinde ilk 9 ayda 3 milyar lira gümrük vergisi kaybı önledi

Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ destekli risk analiz sistemleri sayesinde 2024 yılının ilk 9 ayında 3 milyar liralık vergi kaybının önüne geçildiğini ve eksik teminat beyanlarının engellendiğini açıkladı.

Yapay zekâ sayesinde ilk 9 ayda 3 milyar lira gümrük vergisi kaybı önledi
Yayınlanma:

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin dış ticaret kapasitesini artırmak ve işlemleri daha hızlı hale getirmek için tüm gümrük süreçlerinin risk analizinden geçirildiği belirtildi. Yapay zekâ teknolojilerinin kullanımıyla risk analiz çalışmalarının yeni bir boyuta taşındığı vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"YAPAY ZEKÂ VE İLERİ ANALİZ YÖNTEMLERİYLE DEĞERLENDİRİYORUZ"

“Veri Madenciliği projemiz sayesinde büyük ölçekli verileri yapay zekâ ve ileri analiz yöntemleriyle değerlendiriyoruz. Bu sayede kaçakçılık faaliyetlerine karışabilecek unsurları gerçek zamanlı tespit ederek, yasal ticaretin akışını hızlandırıyoruz. Ayrıca, diğer kamu kurumlarından ve uluslararası gümrüklerden aldığımız bilgileri de analizlerimizde kullanarak daha etkili sonuçlar elde ediyoruz. Bu çalışmalar kapsamında, 2024'ün ilk 9 ayında gümrüklerden giriş yapan ithal ürünlerde yaklaşık 3 milyar TL’lik vergi kaybını ve teminatlardaki eksik beyanları engelledik."

Bakanlık, yapay zekâ algoritmaları ve veri analizinin, kaçakçılıkla mücadelede kritik bir rol oynadığını ve bu teknolojilerin daha da geliştirileceğini ifade etti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.