10 Ekim 2024’te neler yaşandı? 10 Ekim'de yaşanan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik…

10 Ekim 2024’te neler yaşandı? 10 Ekim'de yaşanan önemli gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

DÜNYADAN GELİŞMELER

İsrail'in yoğun saldırıları altında kalan Lübnan'ın başkenti Beyrut'un şehir merkezinde, 8 Ekim 2023'ten bu yana süregelen çatışmaların ardından iki patlama meydana geldi. Patlamaların ardından bölgeden yükselen dumanlar, şehrin üzerini kapladı. İlk belirlemelere göre 22 kişi öldü 117 kişi yaralandı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 42 bin 65’e, yaralananların sayısı ise 97 bin 886’ya yükseldi.

TÜRKİYE’DEN GELİŞMELER

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Erken seçim iddiaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aday olup olmayacağı hakkında tartışmalara da cevap veren Uçum, "2027'nin ortasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olabilmesi için Türkiye halkı erken seçimi gündeme taşıyabilir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Arnavutluk ile ticaret hacmimizi 2 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. İlişkilerimizin geliştirilmesi konusunda kararlıyız. " dedi.

Sözcü TV canlı yayınına katılan Kemal Kılıçdaroğlu'na "Özgür Özel'e kızgın mısınız?" sorusu yöneltildi. Kılıçdaroğlu, Özel'e kızgın olmadığını belirterek, “Başarılı bir grup başkanvekiliydi” dedi. Ancak "Başarılı bir genel başkan değil mi?" sorusuna verdiği "Daha yeni genel başkan, umarım tüm bunların farkına varır" yanıtı dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'ta inşa edilen ve Balkanların en büyük camisi olan Namazgah Camii'nin açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’taki temaslarının ardından iki günlük resmi ziyaret için Sırbistan’ın Başkenti Belgrad’a ulaştı.

Türkiye'de işsizlik oranı, ağustosta bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 8,5 oldu. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 55 bin kişi oldu.

İstanbul Büyükçekmece'de, ihbar üzerine gittiği evde şehit edilen polis memuru Cihat Ermiş'in davasında karar çıktı. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Muhammet Berke Çorak'ı "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Çorak, ayrıca ruhsatsız silah bulundurmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına da hükmedildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye'deki radyo ve televizyonlara yeni yayın dönemi öncesinde uyarılarda bulunarak, yayıncılık ilkelerine aykırı davranışların ciddi cezalarla karşılık bulacağını duyurdu.

Gazeteci Can Ataklı, şehit bir askerin babası hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme, Ataklı'nın cezasını erteleyerek 1 yıl denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), son bir hafta içinde 42 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu

İsmi Ayhan Bora Kaplan Suç Örgütü ve Sinan Ateş davalarında gündeme gelen Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır, geçici olarak Yargıtay Cumhuriyet Savcılığında görevlendirildi. Karar, Hakim ve Savcılar Kurulu tarafından verildi.

Lübnan’ın Başkenti Beyrut’ta 10 Ekim 2024 tarihinde İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısı sırasında tv100 muhabiri Sertaç Murat Koç ve haber kameramanı Yusuf Ziya Mert, canlı yayında saldırıya uğradı.

BAŞKENT ANKARA’DAN GELİŞMELER

Ankara Garı önünde, 10 Ekim 2015'te terör örgütü DEAŞ mensubu iki canlı bombanın gerçekleştirdiği saldırıda yaşamını yitirenler için anma etkinliği düzenlendi.

Ankara'ya yeni otoyol yapılması için harekete geçildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Delice otoyolu için çalışmaların yıl bitmeden başlayacağını açıkladı. Uraloğlu, otoyolun Mamak ilçesindeki Kızılcaköy mevkisinden başlayacağını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara'da 3 bin 209 cami bulunduğunu açıkladı. Diyanet'in açıkladığı cami sayısına göre Başkent'te her bin 800 kişiye bir cami düşüyor.

Ankara'nın Haymana ilçesinde, Sakarya Meydan Muharebesi'nden kaldığı düşünülen 103 yıllık patlamamış bir top mermisi bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yeni Çocuk Etkinlik Merkezlerinin açılışını gerçekleştirdi. Son dönemde çocuklara yönelik artan şiddet ve cinsel istismar vakalarına değinen Yavaş, "Çocuklara yönelik şiddet ve istismar olaylarını kınıyor, suçluların adalet önünde hesap vermelerini istiyoruz" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan’a iade-i ziyaret gerçekleştirdi.

EGO Genel Müdürlüğü, Çubuk'taki KYK'da kalan öğrencilerin otobüse binmek için oluşturduğu uzun kuyrukların görüntüleri hakkında açıklama yaptı. EGO, öğrencilerin oturarak gitmek için otobüse binmediklerini ve toplam yolcu kapasitesinin yüzde 66'sının kullanıldığını açıkladı.

Bağımsız Ankara Milletvekili Adnan Beker, 'Yaz-Kış Saati' uygulaması hakkında TBMM'ye kanun teklifi ve bilgilendirme raporunu iletti.

Fernas Madencilikte sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan madencilerin direnişi devam ediyor. Çalışma koşullarının uygunsuz olduğunu söyleyen işçi Ömer Kına, sendikal haklarını korumak amacıyla verdikleri mücadelenin zorluklarını ve taleplerini anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

SPOR DÜNYASINDAN GELİŞMELER

THY Euroleague'in ikinci haftasında oynanan Türk derbisinde Fenerbahçe Beko, deplasmanda Anadolu Efes'i 83-78 yenerek üst üste ikinci galibiyetini aldı.

Diyarbekirspor, Osmaniyespor FK ile oynadığı Ziraat Türkiye Kupası 2. tur maçında 119. Dakikada 1-0 gerideyken hakemin futbolcuya “Lan” demesi sebebiyle sahadan çekildi.

Türkiye Cimnastik Federasyonu Genel kurulunda yapılan seçimde, mevcut başkan Suat Çelen, delegelerin büyük çoğunluğunun oyunu alarak bir kez daha başkanlığa seçildi.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.