11 Temmuz 2024’te neler yaşandı? 11 Temmuz’da yaşanan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik...

11 Temmuz 2024’te neler yaşandı? 11 Temmuz’da yaşanan önemli gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

İngiltere'de 4 Temmuz'daki genel seçimlerin ardından Avam Kamarası'na seçilen 650 milletvekili, görevlerine başlamadan önce çeşitli yemin metinleriyle yemin etti. O vekillerin içinde Kıbrıs kökenli Türk milletvekili Nesil Çalışkan da yer aldı. Çalışkan, Kur’an-ı Kerim’e el basarak yemin etti.

Türkiye’den gelişmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek’te düzenlenen “Srebrenitsa Soykırımı'nın 29. Yıl Dönümü Anma Töreni”ne video mesaj göndererek, şehitleri andı ve günümüz olaylarına dikkati çekti. Erdoğan, 29 yıl önce Srebrenitsa'da yaşanan vahşetin benzerinin bugün Gazze'de ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Başkenti Washington'da devam eden NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamındaki Müttefik ve Ortak Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'na katıldı. Toplantı öncesinde bazı dünya liderleriyle sohbet eden Erdoğan, özellikle Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşı ve bölgesel ile küresel konular ele alındı. Erdoğan geçen hafta da Putin ile bir görüşme gerçekleştirmişti.

Tarihin kara lekelerinden biri olarak nitelendirilen Srebrenitsa Katliamı, 29'uncu yılında aynı acı ve üzüntüyle anılıyor. Binlerce Boşnak'ın katledildiği ve toplu mezarlara gömüldüğü Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden yıllar geçmesine rağmen, bu olay büyük bir utanç kaynağı olmaya devam ediyor.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın 50 sadık vekili varmış sen tanrı mısın? açıklamasına tepki gösterdi. 50 sadık vekil açıklaması yapmadığını belirten Kılıçdaroğlu, Özcan'ın kullandığı ifadelerin, özellikle "Tanrı mısın?" ve "Tarikat lideri misin?" gibi söylemlerin kendisini derinden rahatsız ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, hayatının tarikatlarla mücadele ederek geçtiğini söyledi. Eleştirinin parti için önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, ancak saygısızlık, edepsizlik ve arsızlığa izin vermeyeceklerini dile getirdi. Tanju Özcan, Kılıçdaroğlu'nun yaptığı açıklama sonrası "Maalesef sebep sizsiniz, sonuç Erdoğan…" ifadeleriyle Kılıçdaroğlu'nun başarısızlığına vurgu yaptı.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın önceki Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik sosyal medya üzerinden yaptığı kırıcı ve rencide edici ifadeleri üzülerek takip ettiklerini belirtti. Yücel ayrıca bahsi geçen açıklamanın Kılıçdaroğlu tarafından yalanlandığını da açıkladı. Bu açıklama Özcan’a bir disiplin soruşturması başlatacağı iddialarını gündeme getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kur riskinin azaltılması ve borçlanmanın vadesinin uzatılması konusunda önemli adımlar atıldığını vurguladı. Bu adımların ekonomik istikrar ve sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

TÜİK’in verilerine göre Mayıs ayı ihracat birim değer endeksi, geçen yılın aynı ayına göre değişmezken, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 11,2 azaldı.

Afyonkarahisar'da bugün sabah saatlerinde meydana gelen depremler vatandaşları korkuttu. AFAD verilerine göre, ilk deprem saat 06.24'te, merkez üssü Afyonkarahisar'ın Ataköy Mahallesi olan 4,4 büyüklüğünde gerçekleşti. Depremin yaklaşık 10 saniye sürdüğü belirtildi. Ardından 3.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

Ankara'dan gelişmeler

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Gordion Antik Kenti ve Aslanhane Camii'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kabul edilmesi dolayısıyla, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz tarafından düzenlenen bir törenle sertifikalarını teslim aldı.

Altındağ Belediyesi tarafından Başkent Millet Bahçesi'nde açılan Millet Lokantası, uygun fiyatlarla lezzetli ve besleyici yemekler sunmaya devam ediyor. Lokanta yetkilisi, menülerinin haftalık olarak hazırlandığını ve menünün de günlük olarak sosyal medya hesaplarından paylaşıldığını belirtti. Günde dört çeşit yemeğin 90 TL'den satıldığı lokantaya talep her geçen gün artıyor.

Kentpark Alışveriş Merkezi'nde bugün yaşanan olayda, engelli olduğu öğrenilen 34 yaşındaki Emre Güngör, bilinmeyen bir sebeple AVM'nin yemek katından kendisini boşluğa bıraktı. Güngör, olay yerinde hayatını kaybetti.

Ankara Valiliği, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliği için Başkentlileri 15 Temmuz Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı külliyesine davet etti.

Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın, Elmadağ Mobilyacılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde 100‘e yakın fabrika olacağını belirterek, “20 binden fazla kişiye iş istihdamı sağlanacak bir proje. Sadece Elmadağ açısından değil Ankara açısından da çok önemli bir proje.” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, yaz sıcaklarının etkisini azaltmak için Kızılay Meydanı'na su sebili yerleştirdi. Vatandaşlar, sıcak günlerde sebil sayesinde ferahlayarak yolculuklarına devam ediyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin (ABB) Cemre Parkı'nda hizmete açtığı "Alzheimer Sosyal Yaşam Merkezi," Alzheimer ve demans hastalarına ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor. Merkez, başlangıç, erken ve orta dönem Alzheimer ile demans hastalarına yönelik zihinsel ve fiziksel aktiviteler sunarken, hasta yakınlarına da psikolojik danışmanlık ve hasta bakım seminerleri düzenliyor.

Ankara OSB'den Kızılay'a giden metro hattında, yaz aylarında artan gider kokusu, vatandaşları rahatsız ediyor. Yıllardır devam eden bu problem, özellikle sıcak havalarda daha da belirginleşiyor. Vatandaşlar çözüm bekliyor.

Ankara'nın Haymana ilçesinde etkili olan sağanak yağış, Güzelcekale Mahallesi'nde sele neden oldu. Yağmur sebebiyle Ankara'nın Haymana ilçesinde meydana gelen üç kamyonun karıştığı trafik kazasında üç kişi yaralandı.

ABB CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu mecliste Ankara’da kapatılan Yenimahalle- Şentepe teleferiği ve geleceği hakkında konuştu. Teleferik hattının düşük kullanım oranı, güvenlik ve mahremiyet sorunlarına dikkat çeken açıklamaları, projenin geleceğine dair önemli tartışmaları beraberinde getirdi. Neslihanoğlu, projenin Ankapark gibi fantastik bir proje olduğunu vurgulayarak, hattın kullanım amacını ve sürdürülebilirliğini sorguladı.

Eski Kalecik Belediye Başkanı ve 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde AK Parti Çankaya Belediye Başkan Adayı olan Duhan Kalkan, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği görevine getirildi.

Ankara'da öğleden sonra başlayan şiddetli sağanak yağışlar, Pursaklar ve Sincan'da önemli zararlara neden oldu.

Spor dünyasından gelişmeler

Servet Yardımcı, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Adaylığından çekildiğini açıkladı. Yardımcı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla sadece TFF Başkan Adaylığından değil, aynı zamanda yedi yıldır sürdürdüğü UEFA İcra Kurulu Üyeliği ve UEFA Avrupa Ulusal Federasyonlar Komitesi Başkanlığı görevlerinden de çekildiğini belirtti.

Galatasaray ile Beşiktaş arasında oynanacak karşılaşma, 3 Ağustos Cumartesi günü saat 20.45'te İstanbul'daki Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yapılacak.

Sezonun üçüncü Grand Slam tenis turnuvası Wimbledon'da tek kadınlar finali, Jasmine Paolini ve Barbora Krejcikova arasında oynanacak. Paolini, Donna Vekic’i Krejcikova da Rybakina’yı 2-1 yenmeyi başardı.

Shakhtar Donetsk'in Galatasaray'ı Tete transferi nedeniyle FIFA'ya şikayet ettiği dava sonuçlandı. FIFA, Shakhtar Donetsk'in açtığı davada Galatasaray ve Tete'yi "haksız sözleşme feshi" nedeniyle toplam 2.5 milyon euro ceza ödemeye mahkum etti. Galatasaray, CAS’a başvurulacağını ve ceza gelmesi halinde cezanın Tete tarafından ödeneceğini belirtti.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.