11 yıl önce hayatını kaybeden 'Anadolu Efsanesi' Neşet Ertaş kimdir?

Anadolu'nun en tanınmış türkü üstadlarından biri olan Neşet Ertaş bundan tam 11 yıl önce hayatını kaybetti. Vatandaşlar usta sanatçının hayat hikayesini araştırıyor. İşte 'Anadolu Efsanesi' veya 'Abdal Müzisyen' olarak bilinen sanatçının hayat hikayesi...

11 yıl önce hayatını kaybeden 'Anadolu Efsanesi' Neşet Ertaş kimdir?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Anadolu'nun usta sanatçılarından biri olan Neşet Ertaş'ın ölümü üzerinden 11 yıl geçti. Hafızalara kazınan türküleriyle tüm yurtta sevilip sayılan Ertaş'ın hayat hikayesi merak konusu oldu. İşte detaylar...

NEŞET ERTAŞ KİMDİR?

Neşet Ertaş, Türk halk müziği geleneğinin yaşayan önemli bir figürüdür. 1938 yılında Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Abdallar (Kırtıllar) köyünde doğdu. Ailesiyle birlikte İbikli (Çiçekdağı) köyüne yerleşti. Babası Muharrem Ertaş da bir saz ustasıydı ve Neşet Ertaş'a müziği öğretti. Okula gitmeyen Neşet Ertaş, çok genç yaşlarda bağlama ve keman çalmayı öğrenerek müziğe olan yeteneğini geliştirdi. Okuma yazma eğitimini ağabeyi Necati Ertaş'tan aldı.

Neşet Ertaş, babasıyla birlikte Anadolu'nun birçok yerini gezerek saz çaldı ve türküler söyledi. 1957 yılında İstanbul'a giderek ilk plağını kaydetti ve "Neden Garip Garip Ötersin Bülbül" türküsü büyük ilgi gördü. Bu kayıt onun geniş kitlelere tanınmasını sağladı.

Neşet Ertaş, halk müziği alanında Türkülerin Babası olarak anıldı ve Anadolu türkülerinin yaşayan önemli temsilcilerinden biri haline geldi. Birçok plak ve kaset kaydı yaparak halk müziğine katkıda bulundu. Geleneksel türküleri kendi özgün tarzıyla seslendirdi ve bu sayede Anadolu halkının acılarını ve sevinçlerini dile getirdi.

Halk müziği sanatçısı olarak Neşet Ertaş, uzun yıllar Almanya'da yaşadı, ancak 2000 yılında Türkiye'ye dönerek konserler vermeye ve kayıtlar yapmaya devam etti. Birçok ödül ve unvanın sahibi olan Neşet Ertaş, Türk halk müziğinin büyük ustalarından biri olarak kabul edilir.

Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012 tarihinde prostat kanseri sebebiyle İzmir'de vefat etti. Ancak müziği ve türküleri hala Türk halkı arasında sevgi ve saygıyla hatırlanmaktadır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.