12 Eylül 2024’te neler yaşandı? 12 Eylül’de yaşanan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik…

12 Eylül 2024’te neler yaşandı? 12 Eylül’de yaşanan önemli gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

DÜNYADAN GELİŞMELER

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 118'e ulaştı.

TÜRKİYE’DEN GELİŞMELER

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde, ailesinin hastaneye götürdüğü 2 yaşındaki Sıla bebeğin beyin kanaması geçirdiği, vücudunda morluklar olduğu ve cinsel istismara uğradığı tespit edilmesinin ardından başlatılan soruşturmada tutuklu sayısı 5’e yükseldi.

Diyarbakır'ın Merkez Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolan ve 8 Eylül'de Eğartutmaz Deresi'nde cansız bedenine ulaşan 8 yaşındaki Narin Güran'ın ölümüne ilişkin soruşturma devam ediyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, gözaltına alınan 22 şüpheliden 9'u tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Tutuklama talebi olanlar içinde anne ve ağabey yer alırken baba dahil 10 kişi serbest bırakıldı.

12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti. 650 bin kişi gözaltına alındı, bunlar için açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 binden fazla kişi için idam cezası istendi. 517 kişinin ölüm cezasına çarptırıldığı süreçte, 50 kişi darağacına gönderildi.

İstanbul'un Fatih ilçesinde metruk 3 katlı bir bina çöktü. İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, olayda yoldan geçen kişinin hafif şekilde yaralandığı ve boş olan binanın altında kalan birinin bulunmadığı kaydedildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından, Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesine ilişkin soruşturma başlatılacağı duyuruldu. Soruşturma, "insanlığa karşı suç işleme" başlığı altında "kasten öldürme" suçundan yürütülecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Eylül Darbesi’nin yıl dönümü sebebiyle yaptığı açıklamada "Yüz binlerce insanın gözaltına alındığı, binlercesinin idamla yargılandığı, hemen her ailenin yaşanan acılardan nasibini aldığı, demokrasinin askıya alındığı 12 Eylül Askeri Darbesi'ni aradan geçen 44 yıla rağmen unutmadık, unutmayacağız." dedi.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Bu istifayla İYİ Parti’nin 43’le başlayan vekil sayısı 30’a düştü.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’yı bakanlıkta kabul etti.

Polonez fabrikasında sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçilere destek veren CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal'ın üzerine emniyet aracı sürüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, 6 Eylül haftasında TCMB'nin toplam rezervleri, bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 612 milyon dolar azalarak 146 milyar 761 milyon dolar seviyesine geriledi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya fenomeni Ahmet Sonuç'un, müstehcen içerikli yayınlar yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındığını duyurdu.

Kamu Birliği Konfederasyonu tarafından kurulan KAMUSAM (Kamu Çalışanları Stratejik Araştırmalar Merkezi), ilk çalıştayı için tarih verdi. Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) güçlendirilmesine katkı sağlamayı hedefleyen bu proje, Türkiye’de birinci basamak sağlık hizmetlerini iyileştirmeye yönelik önemli adımlar atmayı amaçlıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir Bornova’daki toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, herkesin inancı, kökeni ya da etnik yapısına bakmadan kucakladıklarını vurguladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gelir testi başvurusu yaparak sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma imkanı sunan bir açıklama yaptı.

ANKARA’DAN GELİŞMELER

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AGROTEC 27. Uluslararası Tarım Fuarı’nda çiftçilerle bir araya geldi. Fuarda tarımın geleceğine yönelik çalışmalarını anlatan Yavaş, tarıma verdikleri desteklerin artarak süreceğini vurguladı.

Etimesgut Belediyesi meclis toplantısında 19 Mayıs etkinliklerinde rol arkadaşının şirketine doğrudan temin ile 12,5 milyon liralık organizasyon işi verdiği iddiası, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu ile AK Parti Etimesgut Belediyesi Meclis Üyesi Uğur Çağlar arasında polemiğe neden oldu.

Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Emniyet Mahallesi'nde, öğrencilere yönelik ücretsiz giysi yıkama hizmeti Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından hayata geçirildi.

Kahramankazan Belediyespor Halter Takımı sporcusu olan Berat Ergün, Yıldızlar Türkiye Halter Şampiyonası'nda altın madalya kazandı.

SPOR DÜNYASINDAN GELİŞMELER

Ankaragücü transfer çalışmaları kapsamında Alman futbolcu Nico Schulz ile 2 yıllık anlaşmaya vardı. Schulz son resmi maçına 2 buçuk sene önce çıkarken hamile kız arkadaşına şiddet uyguladığı için Dortmund’dan kovulmuştu.

Trendyol 1. Lig takımlarından MKE Ankaragücü, orta saha oyuncusu 21 yaşındaki Mesut Emre Kesik'i kadrosuna kattı.

Trendyol Süper Lig ekiplerinden Antalyaspor, İngiliz futbolcu Andros Townsend'i kadrosuna kattığını resmi olarak duyurdu.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.