12 yıl sonra Ankara'da Erdoğan-Sisi buluşması gerçekleşecek: Mısır-Türkiye ilişkilerinde normalleşme süreci

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunacak. Ankara, 12 yıl aradan sonra Mısır’dan Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyarete ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

12 yıl sonra Ankara'da Erdoğan-Sisi buluşması gerçekleşecek: Mısır-Türkiye ilişkilerinde normalleşme süreci
Yayınlanma:

Sisi, Türkiye'ye gerçekleştireceği bu ilk ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Beştepe'de düzenlenecek resmi törenle karşılanacak.

Yarın gerçekleşecek ziyaret kapsamında, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı gerçekleştirilecek. Bu toplantıda, Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için çeşitli alanlarda iş birliği imkanları masaya yatırılacak. Özellikle ticaret, enerji, sağlık, turizm ve savunma sanayii gibi stratejik alanlarda uzun vadeli iş birliği potansiyelleri değerlendirilecek. Şu anda 10 milyar dolar seviyesinde olan iki ülke arasındaki ticaret hacmi için yeni hedef 15 milyar dolara ulaşmak olarak belirlenmiş durumda. Görüşmelerde, bu hedefe ulaşmak için atılacak somut adımlar ele alınacak.

Ziyaretin ana gündem maddelerinden biri de Gazze'deki kriz olacak. İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü saldırılar ve bölgeye yapılan insani yardımlar hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. Erdoğan ve Sisi, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi ve ateşkesin bir an önce sağlanması için atılabilecek ortak adımları değerlendirecek. Bölgesel meselelerde, kalıcı istikrar, barış ve huzurun sağlanması için iş birliği olanakları da görüşmelerin önemli başlıklarından biri olacak.

Bu ziyaret, Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleşme sürecinde önemli bir adım olarak görülüyor. İki ülke arasındaki diyalogun güçlenmesi ve bölgesel barışın tesisi için yapılacak ortak çalışmaların, bölgedeki diğer ülkelere de olumlu yansımaları olacağı değerlendiriliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.