16 Mayıs 2024’te neler yaşandı? 16 Mayıs’ta yaşanan önemli gelişmeler: Yurttan ve dünyadan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik...

16 Mayıs 2024’te neler yaşandı? 16 Mayıs’ta yaşanan önemli gelişmeler: Yurttan ve dünyadan önemli gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 35 bin 272'ye yükseldi.

Türkiye’den gelişmeler

Kobani Davası'nda karar açıklandı. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 47 ayrı suçtan toplam 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı .HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 23 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, silahlı terör örgütü üyeliğinden 10 yıl hapis cezası aldı.

Alp Altınörs: Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay olmak üzere toplam 22 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Ali Ürküt: Devletin birliğini bozma suçuna yardımdan 13 yıl 4 ay, suç işlemeye tahrik suçundan 3 yıl 9 ay olmak üzere toplam 17 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Berfin Özge Köse, Bircan Yorulmaz, Can Memiş beraat ederken Ayla Akat Ata ve Ayşe Yağcı tahliye edildi.

28 Şubat Davası sanıklarına af kararı Resmî Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat Davası'nda hüküm giymiş emekli generallerin cezalarını affetti. Çevik Bir ve Çetin Doğan dahil 14 kişi affedildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, hükümetin ekonomik programının olumlu sonuçlar verdiğini ve finansal göstergelerde önemli iyileşmeler kaydedildiğini duyurdu. Merkez Bankası’nın brüt rezervinin 134,4 milyar dolara ulaştığını belirten Şimşek, swap hariç net uluslararası rezervlerde son bir buçuk ayda 42 milyar dolarlık iyileşme sağlandığını vurguladı.

MİT’in Irak/Hakurk’ta gerçekleştirdiği nokta operasyonla PKK/KCK mensupları Tufan Koçer kod adlı Ahmet Bayar ile Mervan Zerevan kod adlı Ahmed İbrahim El Ahmed etkisiz hale getirildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu partinin Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Özel, "Milletin yararına, halkın yararına her şey de birlikte olacağız. Güçlü bir muhalefet göreceksiniz. Bundan sonra birlikte güzel çalışmalar yapacağız." dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den Kobani kararına tepki gösterdi ve “Yargılama süreci hukuki değil, siyasidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ile görüştü. Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedeflerine vurgu yaparak, "Gürcistan Başbakanı ile görüşmemizde, iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefimizin 5 milyar dolar olması üzerinde durduk. Geliştirdiğimiz imkanlarla bu hedefe kısa sürede ulaşmayı temenni ediyoruz," dedi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,59 değer kazanarak 10 bin 319,96 puandan tamamladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bölücü Terör Örgütüne yönelik gerçekleştirilen 'Bozdoğan-39' operasyonlarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Yerlikaya, operasyonların 22 ilde gerçekleştirildiğini ve bu kapsamda kesinleşmiş hapis cezası ile aranma kaydı bulunan 239 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameye göre, Ayşe Berris Ekinci, Nuh Yılmaz ve Burhanettin Duran, Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görevlendirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oda ve borsa başkanlarına yeşil pasaport verileceğini duyurdu.

On iki il valiliği tarafından alınan kararla, gösteri yürüyüşleri, açık ve kapalı yer toplantıları ile her türlü protesto eylemleri 4 gün süreyle yasaklandı.

Başkent Ankara’dan gelişmeler

Ankara Büyük Belediyesi ekipleri, şehrin yaz aylarına hazırlanması için çevre düzenlemesi ile bakım ve onarım çalışmalarına devam ediyor. Ekipler, Başkent'in birçok noktasına yaz çiçeği dikerek Başkent'in silüetini güzelleştiriyor.

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında gözaltına alınan Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, yurt dışına çıkış yasağı adli kontrolüyle serbest bırakıldı.

Spor dünyasından gelişmeler

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun ve Başakşehir Teknik Direktörü Çağdaş Atan’a birer resmi müsabakadan men cezası verdi. Adana Demirspor'un golcüsü Mario Balotelli ise üç resmi maçtan men cezası aldı.

FIVB Milletler Ligi'nin son şampiyonu "Filenin Sultanları", ikinci maçında Hollanda'yı 3-1 ile geride bıraktı.

Trendyol 1. Lig Play-off 1. turunda Bodrum FK ile Boluspor, Bodrum İlçe Stadında karşı karşıya geldi. Maçı Bodrum FK 2-0 kazandı ve Play-off'ta adını üst tura yazdırdı.

Trendyol 1. Lig Play-off 1. turunda Ahlatcı Çorum FK, sahasında Kocaelispor ile karşılaştı. Maçı Çorum FK 2-1 kazandı. Çorum FK ve Bodrum FK iki maç üzerinden karşılaşacak ve kazanan Sakaryaspor’la Süper Lig’e çıkma mücadelesi verecek.

Parma Ladies Open’da çeyrek finale yükselen Zeynep Sönmez, dünya sıralamasında 105 numara olan ve 2022 Wimbledon çeyrek finalisti Jule Niemeier ile karşılaştı. Zeynep maçı 6-3 ve 7-5 ile 2-0 kaybederek elendi.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.