2023 yılında dünyada neler oldu? Felaketler, acılar ve doğanın son çığlıkları...

2023, dünya genelinde yaşanan çeşitli iklim felaketleriyle dolu bir yıl oldu ve bu olaylar insanlığın karşı karşıya olduğu ciddi tehditleri bir kez daha ön plana çıkardı. İklim değişikliğinin acı gerçekleri, Hindistan'dan Japonya'ya, Libya'dan Brezilya'ya kadar Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede, doğanın öfkesiyle yüzleştiğimiz anlarda belirginleşti.

2023 yılında dünyada neler oldu? Felaketler, acılar ve doğanın son çığlıkları...
Yayınlanma:

DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türkiye'de, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem, ülkemizi derin bir acıya boğdu. 7,7 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen 7,6 büyüklüğündeki sarsıntı, on binlerce insanın yaşamını yitmesine ve binlercesinin yaralanmasına neden oldu. Bu felaket, Türkiye'nin ve bölgenin en karanlık günlerinden biri olarak tarihe geçti.

Fas'ta, 8 Eylül gecesi Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesinde yaşanan 7 büyüklüğündeki deprem de büyük bir trajediye sebep oldu. Binlerce insanın yaşamını yitirdiği ve on binlercesinin etkilendiği bu felaket, Fas halkının unutamayacağı günlerden biri oldu.

Afganistan'ın İran sınırındaki Herat kentinde 7 Ekim'de art arda en büyüğü 6,3 olan 4 deprem gerçekleşti.

Nepal, 3 Kasım'da 151 kişinin hayatını kaybettiği 5,6 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Jumla bölgesinde gerçekleşen depremde çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Doğal afetlerle mücadele etmekte Nepal, bir kez daha acı bir gerçekle yüzleşti.

2023 TARİHİN EN SICAK ÜÇ AYINI YAŞADI

2023 yazı tarihin en sıcak üç ayını içeriyor olabilir ancak bu sıcaklıkların getirdiği olumsuzluklar, beklentileri aştı. Sıcak hava dalgaları, ani fırtınalar, orman yangınları ve tropik fırtınalar dünyanın dört bir yanında kaosa neden oldu. İklim bilimcileri uzun süredir bu tür olayları öngörüyordu ancak bu yıl yaşananlar, acil eylem ihtiyacını bir kez daha gösterdi.

İnsanlığın doğaya karşı sorumluluklarına duyarsız kalmak 2023'te binlerce kişinin hayatını kaybetmesine, şehirlerin yıkılmasına ve birçok normun tekrar oluşmasına neden oldu. Atlas Dağları'nda yaşanan deprem, Fas'ı derinden sarsarak binlerce ailenin trajedisi haline geldi. Kahramanmaraş'taki deprem ise Türkiye ve Suriye'yi etkisi altına alarak, bu coğrafyada derin yaralar açtı.

Asya kıtasında, Çin'den Afganistan'a, şiddetli hava koşulları insanların zor bir süreç yaşamasıyla sonuçlandı. Sıcaklık rekorları kırıldı, seller ve kasırgalar milyonlarca insanı etkiledi. Doğal felaketlerle mücadele, sadece acil yardım değil, aynı zamanda iklim değişikliğine karşı küresel bir çaba gerektiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.