2024 Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na

Türkiye'den bir bilim insanı daha Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Dünyaca ünlü Türk Ekonomist Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson ile birlikte kurumların refah üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalarıyla Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazandı. Acemoğlu, bu ödülle birlikte Türkiye'den Nobel alan üçüncü isim oldu.

2024 Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na
Yayınlanma:

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Ekonomi Ödülü'nün kazananları duyurdu.

Açıklamada, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü, kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarından dolayı Türk Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İngiliz Prof. Dr. Simon Johnson ve İngiliz Prof. Dr. James Robinson'un kazandığı belirtildi.

2023 Nobel Ekonomi Ödülü'nü, kadınların iş gücündeki yerine ilişkin çalışmalarından dolayı Harvard Üniversitesinde görevli Amerikalı Profesör Claudia Goldin kazanmıştı.

Dünya çapında büyük yankı uyandıran Nobel Ekonomi Ödülü'nü bu yıl Dünyaca ünlü Türk Ekonomist Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson kazandı.

Üçlü, kurumların ekonomik büyüme ve refah üzerindeki etkilerini inceleyen çığır açıcı çalışmalarıyla ödüle layık görüldü. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kurumların kalitesinin ekonomik kalkınma üzerindeki kritik rolünü vurgulayan çalışmalarıyla dikkat çeken Acemoğlu, bu ödülle birlikte Türkiye'den Nobel alan üçüncü bilim insanı oldu.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını aldı.

Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.