5 Temmuz 2024’te neler yaşandı? 5 Temmuz’da yaşanan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik...

5 Temmuz 2024’te neler yaşandı? 5 Temmuz’da yaşanan önemli gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde son günlerde yoğunlaşan saldırılarına devam ediyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, İsrail ordusu Gazze'nin çeşitli bölgelerine hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılar sonucunda en az 29 Filistinli yaşamını yitirdi.

Türkiye’den gelişmeler

31 yıl önce Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü'nde Madımak Katliamı'ndan 3 gün sonra tarihin en acı olaylarından biri daha gerçekleşti: Başbağlar Katliamı. PKK'lı teröristler tarafından 33 sivilin katledildiği bu köyün acısı halâ dinmiyor.

Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Doç. Dr. Sinan Ateş davasında karar verildi. Cinayet sırasında Ateş'in yanında bulunan arkadaşı Ahmet Keçik, katilin ilk olarak Sinan Ateş'in gövdesini hedef aldığını söylerken, seri bir şekilde, 9-10 el ateş edildiğini ifade etti. 22 sanığın yargılandığı davada tutuklu 10 sanık tahliye edildi. Eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın eski MHP'li Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinden gözaltına alınmasının dosyaya girmesi reddedildi.

Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarıyla sağlanan temasta şehit düşen 33 yaşındaki Uzman Çavuş Cebrail Acar, memleketi Konya'da dualar ve gözyaşları eşliğinde defnedildi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, UEFA'nın Türkiye-Avusturya futbol maçında gol sevinci sırasında bozkurt işareti yapan milli futbolcu Merih Demiral'a verdiği iki maçlık cezanın kabul edilemez olduğunu belirtti ve Hollanda maçına çıkmama teklifi yaptı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Akdeniz’de 4.1 büyüklüğünde meydana gelen bir depremi duyurdu.

Güvenlik kaynakları tarafından yapılan açıklamada, Suriye’nin El Bab şehrinde Türk bayrağına yönelik provokasyonda bulunan 2007 doğumlu bir kişinin yakalandığı bildirildi.

Kırıkkale'nin Delice ilçesine bağlı Büyükyağlı köyünde meydana gelen dolu ve sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Derenin taşması sonucu köyde yollar göle dönerken, ekili tarım arazileri büyük zarar gördü.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, hafta sonu Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) giren 85 yaşındaki en yaşlı aday Mustafa Taşbaş ve 15 yaşındaki en genç aday Elif Koçak ile bir araya geldi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, EURO 2024’ün son 16 turunda A Milli Takımının Avusturya'yı yenmesinin ardından gol sevinci sırasında bozkurt işareti yapan Merih Demiral'a destek vererek, Bolu'da bozkurt işareti yapan Demiral'ın heykelini dikeceğini açıkladı.

Ankara'dan gelişmeler

Ankara'da gökyüzünde gözlenen gök taşı, Başkentlilere heyecan dolu anlar yaşattı. Akşam saatlerinde gök taşının hareketlerini gören vatandaşlar, bu nadir doğa olayını cep telefonlarının kameralarıyla kaydetti. Görüntüler kısa sürede sosyal medyada yayıldı ve büyük ilgi gördü.

Ankara, yaz aylarının kavurucu sıcaklarıyla mücadele ederken, artan sıcaklıklar şehirde beklenmedik bir soruna yol açtı. Şehrin çeşitli bölgelerinde bulunan çöp konteynerleri, yüksek sıcaklıklar nedeniyle hızla koku yapmaya başladı.

Ankara'da gündüzleri günlük güneşlik yaz havası hakimken, son günlerde akşam saatlerinde bastıran yağmur vatandaşları hazırlıksız yakaladı. Ani başlayan sağanak yağışlar, kent sakinlerini saçak altlarına sığınmaya zorladı.

UEFA’nın Merih Demiral’a 2 maç ceza vermesinin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da tepkisini dile getirdi. Sosyal medyadan açıklama yapan Mansur Yavaş, ''UEFA'nın verdiği bu karar kabul edilemezdir. Diğer katılımcı ülkelerin milli sembollerine herhangi bir ceza verilmezken asıl bu kararın kendisi ayrımcılığa sebep olmaktadır.'' ifadelerini kullandı.

Keçiören Belediyesinin Kalaba Spor Tesisleri'nde bu yaz boş yer kalmadı. Halkın yoğun ilgisi nedeniyle kapalı yüzme havuzunda üyelikler tamamen doldu.

EGO Genel Müdürlüğü'nün X hesabından yaptığı açıklamada 22'de başlayacak maçın sonucu veya uzatmalara gitmesi durumunda, şehir içi ulaşım seferleri uzatılacak. EGO, metro seferlerinin gece 02.00'ye kadar 15 dakikalık aralıklarla yapılacağını ve otobüs ring seferlerinin de metro seferleriyle eş zamanlı olarak uzatılacağını açıkladı.

Spor dünyasından gelişmeler

UEFA, Merih Demiral'a 2 maç ceza verdi.

Almanya'da düzenlenen 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) çeyrek finalinde İspanya, Stuttgart Arena'da Almanya ile karşılaştı. İspanya normal süresi 1-1 biten maçta 119’da Merino’nun golüyle Almanya’yı 2-1 yenerek saf dışı bıraktı.

EURO 2024’te Portekiz ve Fransa çeyrek finalde karşılaştı. 120 dakikası 0-0 biten maçta Fransa rakibini penaltılarla 5-3 yendi ve İspanya’nın rakibi oldu.

İstanbul'da düzenlenen FIBA 17 Yaş Altı Dünya Kupası çeyrek finalinde Türkiye, İspanya'yı 59-57 mağlup ederek yarı finale yükseldi.

Vincenzo Montella, Merih Demiral’a verilen ceza hakkında "Bu cezanın adil olmadığını düşünüyoruz. Çünkü siyasi bir hareket değildi. Öyle yorumlandı. Sadece doğru şekilde anlaşılmayan bir hareketti. Bu Türk gururunu dizginlemez. Daha da arzulu, büyük onurla ve gururla sahaya çıkacağız ve ülkeyi gururlandırmak istiyoruz. Eminim herkes son derece motive olacaktır. Bu taraftar için de geçerli" dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, UEFA'nın milli futbolcu Merih Demiral'a verdiği 2 maçlık ceza hakkında açıklamalarda bulundu. Büyükekşi, verilen kararı kınadıklarını belirterek, sürecin taraflı ve kabul edilemez olduğunu ifade etti. Büyükekşi 27 sayfa savunma hazırladıklarını ancak kararın önyargıyla verildiğini belirtti.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 19 Mayıs'ta oynanan derbi maçının ardından yaşanan olaylara ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ifade verdi. Eray Yazgan'a yönelik tehdit iddialarına değinen Koç, Yazgan'a 'buradan çıkmazsan dayak yiyeceksin' şeklindeki sözlerinin tehdit değil uyarı olduğunu söyledi.

Milli atlet Eda Tuğsuz, cirit atma branşında Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı kazandı.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.