571 yıl önce bugün İstanbul fethedildi!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Hazreti Muhammed'in hadisinde yer alan İstanbul'un fethi büyük bir coşkuyla kutlanacak. Fatih Sultan Mehmed'in 29 Mayıs 1453'te gerçekleştirdiği bu büyük zafer, yeni bir imparatorluğun Osmanlı İmparatorluğu'nun yeni bir döneme adım atmasını sağladı. Peki, fetihe giden süreçte neler yaşandı? İşte detaylar...

571 yıl önce bugün İstanbul fethedildi!
Yayınlanma:
Güncelleme:

İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, Fatih Sultan Mehmed'in kumandasındaki Osmanlı ordusu tarafından tamamlandı. Kuşatma, 6 Nisan 1453'te başladı ve yaklaşık 53 gün sürdü. Bu yıl, İstanbul'un fethinin 571. yıl dönümü kutlanıyor.

Hazreti Muhammed'in "Konstantiniyye muhakkak fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır. Onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisiyle müjdelediği fetih, İslam dünyasında ve Osmanlı tarihinde büyük bir öneme sahip.

İSTANBUL'UN TARİHİ VE KUŞATMALAR

İstanbul, tarih boyunca birçok medeniyetin hedefi oldu. Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan bu kadim şehir, tarih boyunca farklı kavim ve medeniyetler tarafından defalarca kuşatıldı. Makedonya Kralı Phillippe, Roma İmparatoru Septim Severus, İran Hükümdarı Keyhüsrev, Avar Türkleri, Emeviler, Abbasiler, Bulgar İmparatorlukları, Ruslar, Kiev Knezliği, Haçlılar, İznik İmparatorluğu, Venedikliler, Cenevizliler ve Osmanlılar bu kuşatmalardan sadece birkaçıydı.

FETİH HAZIRLIKLARI VE STRATEJİLER

Sultan 2. Mehmed, tahta geçtikten sonra İstanbul'un fethi için ciddi hazırlıklar yaptı. 1452'de, Anadolu Hisarı'nın karşısına Rumeli Hisarı'nı inşa ettirdi. Bu stratejik hamle, Tuna Nehri ve Karadeniz'den gelecek yardımları kesmeyi amaçlıyordu. Ayrıca, dönemin önemli mühendislerine büyük toplar döktürerek İstanbul'un güçlü surlarını yıkmayı hedefledi.

GEMİLERİN HALİÇ'E İNDİRİLMESİ

Osmanlı ordusu, 6 Nisan 1453'te İstanbul kuşatmasını başlattı. Ancak, Bizanslıların surları sürekli onarması ve Haliç ile Karaköy arasına çekilen zincir nedeniyle Osmanlı donanması Haliç'e giremedi. Bu durum, savaşın seyrini değiştirecek bir hamle gerektiriyordu.

Sultan 2. Mehmed, 21 Nisan'ı 22 Nisan'a bağlayan gece 72 parçalık Osmanlı donanmasını karadan yürütüp Haliç'e indirdi. Bu stratejik hamle, savaşın Osmanlılar lehine dönmesini sağladı. 29 Mayıs'ta başlayan büyük taarruzla Osmanlı birlikleri surları aşarak şehri fethetti.

FETHİN ARDINDAN

İstanbul'un fethi, Hazreti Muhammed'in övgüsünü kazanan Sultan 2. Mehmed'e "Fatih" unvanını kazandırdı. Şehri hoşgörü ile yönetti ve yağmalanmasını engelledi. Fethin sembolü olarak da Ayasofya'yı camiye dönüştürdü.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.