7 Ekim'den bu yana İsrail gazeteci öldürüyor!

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail-Gazze savaşında şu ana kadar en az 108 gazeteci ve medya çalışanının öldüğünü açıkladı.

7 Ekim'den bu yana İsrail gazeteci öldürüyor!
Yayınlanma:

CPJ'nin ön incelemeleri, 6 Temmuz 2024 itibarıyla savaşın başlamasından bu yana öldürülen 39 binden fazla kişi arasında medya mensuplarının da bulunduğunu ortaya koydu.

GAZETECİLER İÇİN EN ÖLÜMCÜL DÖNEM

Bu durum, CPJ’nin 1992 yılında veri toplamaya başlamasından bu yana gazeteciler için en ölümcül dönem olarak kaydedildi. Gazze'deki gazeteciler, İsrail kara saldırısı sırasında çatışmaları haberleştirirken büyük risklerle karşı karşıya kalıyor. İsrail hava saldırıları, kesintiye uğrayan iletişim, tedarik sıkıntısı ve elektrik kesintileri bu riskler arasında yer alıyor.

CPJ PROGRAM DİREKTÖRÜ: "GAZETECİLER EN YÜKSEK BEDELİ HAYATLARIYLA ÖDÜYOR"

CPJ Program Direktörü Carlos Martinez de la Serna, yaptığı açıklamada, "Gazze'deki savaş başladığından beri gazeteciler, habercilikleri için en yüksek bedeli, hayatları ile ödüyorlar. Koruma, ekipman, uluslararası varlık, iletişim veya yiyecek ve su olmadan dünyaya gerçeği anlatmak için hala hayati önem taşıyan işlerini yapıyorlar. Her gazeteci öldürüldüğünde, yaralandığında, tutuklandığında veya sürgüne gitmeye zorlandığında, gerçeğin parçalarını kaybediyoruz" ifadelerini kullandı.

GAZZE'DEKİ ZOR KOŞULLAR

Gazze'de gazeteciler, savaşın getirdiği zor koşullarda görevlerini yerine getirmeye çalışıyor. Savaşın getirdiği fiziksel tehlikelerin yanı sıra, iletişim ve tedarik zincirlerindeki aksamalar da gazetecilerin çalışmalarını zorlaştırıyor. Elektrik kesintileri, haberleşme olanaklarının sınırlı olması ve temel ihtiyaçların karşılanmasındaki zorluklar, gazetecilerin yaşam koşullarını daha da kötüleştiriyor.

GERÇEKLERİN KAYBI

Gazetecilerin hayatlarını kaybetmesi, aynı zamanda dünya için önemli bilgi kaynaklarının da kaybı anlamına geliyor. Gazeteciler, çatışma bölgelerinden doğru ve tarafsız bilgi aktarımı yaparak, dünya kamuoyunun bilgilendirilmesine katkı sağlıyor. Ancak, bu süreçte yaşanan can kayıpları, bu bilgilere erişimi de zorlaştırıyor.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi, gazetecilerin korunması ve özgürce görevlerini yapabilmeleri için uluslararası toplumun daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguluyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.