8. Yargı Paketi'nin ilk iki maddesi kabul edildi: Emeklileri de etkileyen değişiklikler neler?
TBMM Genel Kurulu'nda, "8. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk iki maddesi kabul edildi. Bu paketin kabul edilmesiyle birlikte bir dizi değişiklik yürürlüğe girecek.
8. Yargı Paketi'nin Meclis'te görüşülmesiyle beraber ilk iki maddesi kabul edildi. Bu maddelerin kabul edilmesiyle beraber değişiklikler yaşandı.
Öncelikle, İcra ve İflas Kanunu'nda kanun yoluna başvuru süreleri hafta olarak belirlendiği için Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda düzenleme yapılacak. Süre, hafta olarak belirlenmişse başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günde bitecek.
Ayrıca, denetimli serbestlik kriterlerinde değişikliğe gidilecek ve yatarı bulunmayan mahkumiyetlerde artık hapis cezası uygulanacak. Hapis cezası ne kadar kısa olursa olsun, infazın yüzde 40'ı cezaevinde geçecek şekilde düzenleme yapılacak. Adli para cezaları da artırılacak.
Manevi tazminat talepleri artık Anayasa Mahkemesi yerine tazminat komisyonuna yapılacak. Bu şekilde, tazminat süreçleri daha etkin ve hızlı bir şekilde işleyecek.
Bunların yanı sıra, emekli bayram ikramiyesinin 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltilmesine ilişkin düzenleme de yargı paketine eklendi.
Kabul edilen bu değişikliklerle birlikte Türk Ceza Kanunu'nda önemli güncellemeler yapılmış olacak. Paket, seçime kadar Genel Kurul’un son gözden geçireceği kanun teklifi olacak. Görüşmelerin tamamlanamaması halinde ise Genel Kurul, 1, 2 ve 3 Mart'ta da çalışacak.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.