"9. Yargı Paketi" 11 Temmuz'da masaya yatırılacak!

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 11 Temmuz Perşembe günü komisyonda ele alınacağını açıkladı.

"9. Yargı Paketi" 11 Temmuz'da masaya yatırılacak!
Yayınlanma:

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, 9. Yargı Paketi'nin komisyon süreci ve içerdiği düzenlemelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yüksel, son 22 yılda "güven veren ve erişilebilir adalet" anlayışıyla hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgeleri ve İnsan Hakları Eylem Planları doğrultusunda çıkarılan kanunlarla önemli reformların hayata geçirildiğini vurguladı. Temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, uygulamadan kaynaklanan sorunların çözümü ve hak arama yollarının artırılması gibi birçok alanda düzenlemeler yapıldığını belirten Yüksel, yargıdaki reform iradesinin devam edeceğini ifade etti.

9. YARGI PAKETİ'NİN İÇERİĞİ

Yüksel, AK Parti tarafından TBMM Başkanlığına sunulan ve 39 maddeden oluşan 9. Yargı Paketi'nin 20 kanunda değişiklik ve düzenleme öngördüğünü hatırlattı. Alternatif çözüm yollarının genişletileceği, aile ile ilgili bazı düzenlemelerin yapılacağı ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda değişiklikler gerçekleştirileceğini belirtti.

KADININ SOYADI DÜZENLEMESİ

"9. Yargı Paketi, yargısal süreçlerin hızlandırılmasından suçla ve suçluyla etkin mücadeleye kadar geniş bir çerçevede önemli düzenlemeler içeriyor." diyen Yüksel, Anayasa Mahkemesi'nin "kadının soyadı" ile ilgili iptal kararı doğrultusunda Türk Medeni Kanunu'nda değişiklik yapılacağını söyledi. Yüksel, evlenen kadının soyadına ilişkin yapılacak yeni düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Evlenen kadının soyadına ilişkin düzenlemeye gidiyoruz. Devlet, soybağının doğru tespiti ve kaydedilmesi için gerekli tedbirleri almalı. Bu çerçevede yeni değişiklikle, koca, ana veya çocuk soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilecek. Ana doğumdan, çocuk ise ergin olduğu tarihten itibaren en geç bir yıl içinde dava açmak zorunda olacak. Ayrıca evlat edinmede ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları yazılabilecek."

SOSYAL MEDYADAN HAKARETE YENİ DÜZENLEME

Sosyal medya üzerinden "hakaret" suçlarına ilişkin yeni düzenlemelerin teklifte yer aldığını belirten Yüksel, suçla daha etkin mücadelenin amaçlandığını vurguladı. Sosyal medya üzerinden hakaretin uzlaştırma kapsamından çıkarılarak önödeme kapsamına alınacağını, bu suçun soruşturulması ve kovuşturulması için şikayet süresinin fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyeceğini belirtti.

UZLAŞTIRMA VE ARABULUCULUK

Uzlaştırmanın yargının iş yükünü azalttığını ve başarıyla uygulandığını dile getiren Yüksel, uzlaştırmacılar için "hukuk mezunu olma" şartının getirileceğini bildirdi. Uzlaşma görüşmeleri sırasında tespit edilemeyen veya sonrasında ortaya çıkan zararlar için tazminat davası açılabileceğini söyledi. Ayrıca, arabuluculukta yeni uygulamalar yapılacağını ve zorunlu arabuluculuk eğitimini tamamlayan, mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanların yazılı sınava girmeden arabulucu olabileceğini belirtti.

İCRA VE İFLAS KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİKLER

İcra ve İflas Kanunu'nda elektronik ortamda açık artırma suretiyle satışla ilgili yeni uygulamaların hayata geçirileceğini ifade eden Yüksel, bu düzenlemeyle sistemin etkin ve verimli şekilde işlemesinin sağlanacağını vurguladı.

HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI DÜZENLEMELERİ

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nın soru sayısının 100'den 120'ye çıkarılacağını bildiren Yüksel, sınavlarda soru sorulabilecek alanlar arasına "milletlerarası hukuk", "milletlerarası özel hukuk", "genel kamu hukuku" ve "sosyal güvenlik hukuku"nun ekleneceğini söyledi. Yüksel, bu düzenlemelerle sınavların içerik itibarıyla daha kapsayıcı olmasının ve ilgililerin hukuk alanındaki yetkinliğinin artırılmasının hedeflendiğini belirtti.

YEDİEMİN OTOPARKLARINDAKİ ARAÇLAR

Yüksel, yediemin otoparklarında bulunan ve sahipleri tarafından teslim alınmayan araçlarla ilgili düzenlemeler yapılacağını ve Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılacağını ifade etti. Bu düzenlemeyle, yediemin otoparklarında bulunan araçların ekonomiye kazandırılmasının, ekonomik değerlerini yitirmelerinin önlenmesinin ve hak sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesinin amaçlandığını söyledi.

KOMİSYON SÜRECİ VE GENEL KURUL

Cüneyt Yüksel, "9. Yargı Paketi'ni, 11 Temmuz Perşembe günü komisyonumuzda görüşmeye başlayacağız. Teklifte yer alan maddeleri komisyonumuz üyesi tüm milletvekilleri ile birlikte ele alacağız, görüşleri ve değerlendirmeleri dinleyeceğiz. Komisyon sürecinin ardından teklif, Genel Kurula sevk edilecektir." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.