9. Yargı Paketi nedir? 9. Yargı Paketi'nde neler var?

'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' olarak bilinen 9. Yargı Paketi AK Partili milletvekilleri tarafından TBMM'ye gönderildi. Peki 9. Yargı Paketi nedir? 9. Yargı Paketi'nde neler var? İşte detaylar....

9. Yargı Paketi nedir? 9. Yargı Paketi'nde neler var?
Yayınlanma:

Kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen ve çeşitli kanunlarda değişiklikler öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, paketin detaylarını paylaşmak üzere mecliste bir basın toplantısı düzenledi.

KADINLARIN SOYADI HAKKINDA DÜZENLEME

AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler, evlenen kadınların soyadı ile ilgili önemli bir düzenleme getirdiklerini belirtti. Güler, "Evlenen kadının, eşinin soyadını alması ve isterse önceki soyadını da kullanabilmesi yönünde bir düzenleme teklif ediyoruz. Bu düzenleme, aile bütünlüğünün zarar görmemesi ve çocukların olumsuz etkilenmemesi amacıyla yapılıyor. Ayrıca, baba olduğunu iddia eden üçüncü kişilerin soy bağının reddi davası açabilmesi belirli kurallara bağlı olarak kanun teklifimizde yer alıyor." dedi.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER

Güler, temel hak ve özgürlüklerin korunması, yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığının daha nitelikli hale getirilmesi, makul sürede yargılanma hakkının gözetilmesi ve insan odaklı hizmet anlayışının geliştirilmesinin ana ilke olarak kabul edildiğini vurguladı.

HAK KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇME

Güler, idari yargıda kanun yollarına başvuru kapsamında hangi tarihteki parasal sınırın dikkate alınacağı konusunun netleştirilmesi suretiyle hak kayıplarının önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade etti.

ARABULUCULUK DÜZENLEMESİ

20 yıl kıdeme sahip hukukçuların sınavsız olarak arabulucu olmasına imkan sağlanacağını belirten Güler, "Hukuk mesleklerine giriş sınavı ve idari yargı ön sınavının daha kapsayıcı olması ve bu sınava gireceklerin yetkinliğinin artırılması amacıyla yeni konular ekliyoruz. Asgari soru sayısını 120’ye çıkarıyoruz. Ayrıca, hukuk fakültesi mezunlarının uzlaştırmacı olabilmesi sağlanarak uzlaştırma kurumunun daha etkin hale gelmesini arzuluyoruz." dedi.

9. YARGI PAKETİ'NİN KAPSAMI

Pakette yer alan diğer düzenlemeler arasında hükümlülerin örgün ve yaygın öğretim hakkının genişletilmesi de bulunuyor. Kapalı cezaevlerindeki iyi halli hükümlülerin, kurum içinde açılan örgün öğretim programlarına katılabilmesi sağlanacak. Hükümlüler, merkezi sınav ve açık öğretim kurumları sınavlarına ceza infaz kurumlarında katılabilecek.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.