ABD'de Atatürk Kütüphanesi açıldı

Türkiye'nin zengin kültür mirasını ve tarihini Amerika'da daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla Türkevi'nde "Atatürk Kütüphanesi" açıldı.

ABD'de Atatürk Kütüphanesi açıldı
Yayınlanma:

Açılış töreni, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Katılımcılara, Türk Tarih Kurumu'nun (TTK) tanıtımını içeren bir video gösterildi.

"Atatürk Kütüphanesi", Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu ve Eğitim Ataşeliğinin girişimleriyle kuruldu. Açılışı, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Güner Doğan ve New York Eğitim Ataşesi Prof. Dr. Şamil Öçal gerçekleştirdi.

Törene ayrıca TTK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, Türk Alman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Enes Bayraklı, TTK Özel Kalem Müdürü Dr. Uğur Cenk Deniz İmamoğlu, New York'taki Türk okullarının temsilcileri, öğrenciler ve birçok vatandaş katıldı.

ABD'deki Türk toplumunun ihtiyaçlarına göre oluşturulan kütüphane, Türk kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma amacı taşıyor. Kütüphanede, Türk edebiyatı, tarihi, sanatı ve daha birçok alana dair yaklaşık 4 bin kitap bulunuyor. Kütüphanenin envanterine New York Eğitim Ataşeliğinin web sitesi üzerinden de erişim sağlanabiliyor.

Açılışın ardından "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Modernleşme Süreci" konulu bir konferans düzenlendi.

TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TTK, Türk Dil Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi'nin kütüphaneye 2 bin 400 kitap bağışladığını belirtti. Özgen, "Türkevi'nde Atatürk adında bir kütüphane açmak son derece önemli ve gurur verici bir faaliyet" dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türk milletine "muasır medeniyetler seviyesine yükselme" hedefi koyduğunu hatırlatan Özgen, bu hedefe ulaşmak için bilimi, kültürü ve sanatı rehber edinmenin önemini vurguladı. TTK'nın, Atatürk'ün manevi himayelerinde, Cumhurbaşkanı'nın gözetim ve denetiminde, Türkiye'nin modernleşmesi ve muasır medeniyetler seviyesine çıkması için çalıştığını ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.