ABD'de yakalanan Eylem Tok ikinci kez hakim karşısında: Türkiye'ye iade edilecek mi?

İstanbul'da karıştığı ölümlü trafik kazasının ardından 17 yaşındaki oğlu Timur Cihantimur'u ABD'ye kaçıran ve Türkiye'nin talebi üzerine Boston'da yakalanan Eylem Tok'un Türkiye'ye iade duruşmasında tutukluluk halinin devamına karar verildi.

ABD'de yakalanan Eylem Tok ikinci kez hakim karşısında: Türkiye'ye iade edilecek mi?
Yayınlanma:

Tok, Boston'daki John Joseph Moakly Adliyesi'nde ikinci kez "iade" duruşmasına çıktı. Duruşmada, Tok'un avukatı, ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşmasına göre müvekkilinin teslim edilmesi için Türk hukukuna göre cezanın en az 1 yıl hapis cezası öngörmesi gerektiğini savunarak, Tok'un kefaletle serbest bırakılmasını istedi. Savcı Kristen Kearney ise ABD Dışişleri Bakanlığından gelen görüşe atıfta bulunarak, Türk makamlarının Eylem Tok'a suçluya yardım etmenin dışında suç mahallindeki delilleri yok etme, karartma veya değiştirme iddialarını da gündeme getirdiğini belirtti.

Hakim Donald L. Cabell, Türkiye ile ABD arasındaki mevcut iade anlaşması çerçevesinde savunma ve savcılık makamlarının iddialarının incelenmesi için duruşmayı erteledi ve Eylem Tok'un tutukluluk halinin devamına karar verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Haziran'da Massachussetts Bölge Başsavcılığına gönderdiği mektupta, İstanbul'daki ölümlü trafik kazasının şüphelisi Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesine yönelik görüş bildirmişti. Mektupta, "Türkiye hükümetinden gayri resmi alınan yeni bilgilere dayanarak" Eylem Tok'un iadesinin uygun olduğu belirtilmiş ve "(ABD) Dışişleri Bakanlığının, Türkiye'nin başlangıçta iadesini talep ettiği Eylem Tok'a ilişkin her iki suçun da ABD ile Türkiye arasındaki suçluların iadesi anlaşması kapsamındaki gereklilikleri karşıladığını belirlediği" ifade edilmişti.

Eyüpsultan'da 1 Mart'ta meydana gelen kazada, seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış, yol kenarına çekilen arızalı araç tamir edilmeye çalışılırken, aynı yönde ilerleyen iki araçtan biri 3 ATV'ye çarpmıştı. Kazada 5 kişi yaralanmış ve Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti. Kazaya neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur'un annesi Eylem Tok, kaza yerine gelerek oğluyla birlikte önce Mısır'a, ardından ABD'ye gitmişti. Şüphelilerin iadesi için Adalet Bakanlığı tarafından ABD yetkili makamlarına geçici tutuklama talep evrakı iletilmiş ve 14 Haziran'da Boston'da yakalanmışlardı. 18 Haziran'da mahkemeye çıkarılan anne oğulun tutukluluk hallerinin devamına karar verilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.