Abdullah Güven yazdı: Farkında mıyız?
FARKIDAMIYIZ, Ömrümüzün kaç yılını geride bıraktığımızın, nede çabuk geçti yıllar, ya da biliyor muyuz önümüz de kaç yılın, günün beklide saatimizin kaldığının, oysa daha çok emellerimiz, planlarımız var hayata dair.
Farkında mıyız ömrümüzü geçirmekte olduğumuz nazar boncuğu renginde masmavi dünya misafirhanesinin bizler için bunca nimetlerle doldurulup süslendiğinin ve biz yolcuları sarsmadan rahat seyahat edebilmemiz için içerisinde olduğumuz samanyolu galaksisi ile birlikte milyarlarca galaksinin muazzam bir şekilde seyahatimize hem refakat hem de gökyüzümüzü süslediklerinin.
“Mevlam iki göz vermiş gör diyerek” görüyor muyuz gökyüzünü süsleyen bize tebessüm eden bunca yıldızları, ya ayaklarımızın altına serili envai nimetlerin rengini, kokusunu, duyuyor muyuz? Kuşların cıvıltısını, dolaşırken yaylaların da akan derenin sesini dinliyor muyuz?
BİZ seyrederken güzellikleri, göremeyenleri görüyor muyuz, biz koşarken koşamayan, biz konuşurken konuşamayan, biz duyarken duyamayan, biz düşünürken düşünemeyenleri görüyor muyuz oysa Mevlam gör diyerek iki göz vermiş, görüp sorumluluğumuzu bilelim diye akıl vermiş.
SORUMLULUK BİLİNCİ ile 10-16 Mayıs Engelliler Haftasını idrak edip geride kalan ömrümüzü planlamamız umarım hesabımızı kolay kılar. Unutmayalım ki yaratan eşit haklara sahip olarak bizleri yarattı. Hikmeti ve Adaleti gereği de birbirimize karşı sorumlu kıldı. Buluğ yaşımıza kadar anne ve babalarımızı bize karşı, yaşlandıklarında ise bizleri onlara karşı sorumlu kıldı. tıpkı imkanı olanları olmayanlara karşı sorumlu kıldığı gibi, şüphesiz millet adına yetkili makamlarda oturanların sorumluluğu fazla olduğu gibi ücretleri de çok fazla olacaktır. Ne mutlu sorumluluklarının bilincinde olarak adalet ve hakkaniyetle yönetebilenlere.
ENGELLİLER ve engellilik alanında 7 Temmuz 2005 tarihinde TBMM’de oybirliği ile kabul edilen 5378 sayılı Engelliler yasası ve yasa gereği çıkarılan yönetmelik ve genelgeler ile oluşturulan yaklaşık 1500 maddelik mevzuatla devrim niteliğin de hakların verildiği bu sürecin baş mimarı hiç şüphesiz Başbakan olarak belirlediği insan odaklı politikalar ve son derece duyarlı yaklaşımları ile bizlere liderlik yapan Sayın Cumhurbaşkanımız oldu. Elbette sayın bakanlarımız, milletvekillerimiz, ilgili STK’lar ve kesimlerin yanı sıra mutfakta canla başlan çalışan mesai arkadaşlarımızı da bu vesile ile tekraren tebrik etmek gerekir. Unutmayalım ki engellilerin önemli ölçüde haklarını elde ettikleri bu tür sosyal devrimleri yapanlar ancak halkımızın takdirine ve duasına mazhar olacaklar.
ENGELLİLER YASASI ve devamında oluşturulan mevzuat düzenlemeleri ile engellilerin onurunu korumak, toplumsal yaşama engelsiz ve bağımsız olarak tam, eşit ve etkin katılımlarını sağlamak amacıyla; Sağlık, eğitim, ulaşım-erişim, istihdam, bakım ve rehabilitasyon gibi birçok alanda önemli düzenlemeler yapılmış ve önemli ölçüde hayata geçirilmiştir. Ancak çağdaş sosyal politikalar ile oluşturulacak stratejik planların konusu edeceğimiz daha çok düzenleme ve uygulamanın olması gerektiğini de bilmemiz gerekir. Toplumsal hayatımızı dinamik kılan, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri sürekli takip ederek Engellilik alanını da dinamik ve sürdürülebilir kılmamız gerekir. Örnek olarak birkaç alanı değerlendirecek olursak,
EĞİTİM de yapılan birçok güzel çalışmanın yanı sıra, henüz her engel grubuna yönelik yeterli ve yaygın özel Eğitim okullarının olmadığı, kaynaştırma ve kaynak sınıflarında verilen eğitimin daha nitelikli kılınması, rehberlik araştırma merkezleri ile tüm eğitim süreçlerinde doğru tanı, uygun eğitim modülü ve eğitim teknolojilerinin daha yaygın ve etkin kılınması göz ardı edilmemelidir.
SAĞLIK alanında verilmekte olan takdire şayan hizmetlerin yanı sıra engelliliğin önlenmesi ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi adına toplumun tüm kesimlerinin özellikle de anne ve baba adaylarının bilinçlendirilmesine daha fazla önem verilmeli, Ayrıca Tıbbi Rehabilitasyon sürecinin kapsamı, engellilere yönelik verilmekte olan mesleki, eğitsel ve sosyal rehabilitasyon süreçlerinde yaşanan olumsuzlukları minimize etmek üzere takip amaçlı olarak genişletilmesi faydalı olacaktır.
BAKIM hizmetlerinin güçlü aile yapımız değerlendirilerek evde bakım modeli ile planlanmış olmasının sosyal ve ekonomik açıdan birçok faydasının yanı sıra kısa sürede mevcut kapsamı ile nerede ise ihtiyacı olan herkese ulaştırılması toplumda büyük bir memnuniyet oluşturmuştur. Ancak on yıllık kısa bir süreç için 2005 ve 2007 yıllarında oluşturulan bakım hizmetleri mevzuatının mevcut halinde, finansman yapısının tamamen merkezi bütçenin sırtına yüklenmiş olmasından dolayı sürdürülebilirlik açısından, ayrıca tüm vatandaşlarımızı kapsamıyor olmasından dolayı da eşitlik açısından riskleri ve eksiklikleri barındırmaktadır. Bu nedenle 2010 yılında uzun ve katılımcı bir çalışmanın ürünü olarak oluşturulan ve Yüksek Planlama Kurulu tarafından da onaylanmış olan, Bakım Hizmetleri Stratejisi ve Ulusal Eylem Planın da yer alan ilkeler doğrultusunda, herkesi kapsayacak şekilde bakım hizmetlerinin yeniden sınıflandırılması ve sürdürülebilir bir finansman modelinin oluşturulması daha fazla geciktirilmemelidir.
ULAŞILABİLİRLİK Alanında özelikle de havayolu ulaşımında dünyaya örnek olabilecek çağdaş düzenlemeler yapılmış olmakla birlikte diğer toplu taşıma araçları ile parklar, kaldırımlar gibi dış mekanlar ile mesken ve konaklama alanlarının yanı sıra mekana ve bilgiye ulaşım ve erişimi kolaylaştıran teknolojilerin yeterli ve uygun olduğunu söylemek oldukça zordur.
İSTİHDAM engelliler için onurlu ve üretken bir yaşam sürdürmeleri açısından oldukça önem arz ettiğinden kamu kurumlarındaki kadrolar istisna kapsamına alınması ve EKPS sisteminin oluşturulması ile belirlenen engelli kamu kadrolarına önemli ölçüde atamaların yapılmış olması takdire şayandır. Ancak gerek kamu gerekse de özel sektör engelli kotalarının yeni kriterler ile yeniden belirlenmesi, yeni ve güvenli istihdam alanlarını oluşturmak amacıyla, gerek korumalı işyerlerinin açılması gerekse de mesleki rehabilitasyon, iş koçluğu ve iş güvenliği süreçlerinde özellikle yerel yönetimlerinin daha aktif rol üstlenmeleri önem arz etmektedir.
BİLİYORUM ve inanıyorum ki engellilik alanın da yapılması gerekenleri daha önce yaptığımız gibi hem de dünya ya örnek olacak nitelikte yeniden yaparız. Yeter ki ilgili bilgili ve yetkili kesimlerin ortak aklı ile çağın ve sürecin ruhuna uygun sosyal politikalarla uygulanabilir stratejik plan ve projeler oluşturalım ve uygulama sürecinde tüm kesimlerin katılımını sağlamaya özen gösterelim.
YOLCUYUZ hepimiz gidiyoruz mukadder olan menzile doğru. Zaman nede çabuk geçiyor. Yol onun varlık onun elbette tereddüt etmeden yürürüz, yeter ki sorumluluklarımızın gereğini yerine getirmiş olarak geç kalmadan kervana katılabilelim.
YOLUN SONUNDA, hepimizin hesap verebilir olması için birlikte yolculuk yapmakta olduğumuz engelli ve sorunları karşısın da sorumluluklarımızın farkında olarak, sadece 10-16 Mayıs Engelliler Haftası ya da 3 Aralık Dünya Engelliler Günün de değil yapmamız gerekenleri her gün gündemimizin başına almalıyız.
Tüm engelli kardeşlerimin ve ailelerinin Engelliler Haftasını kutluyor en içten sevgi ve saygılarımı sunuyor. Bu vesile ile yıllardır her birini yılın annesi olarak gördüğüm engelli Annelerimizin Anneler gününü kutluyor ödenemez haklarından dolayı ellerinden öpüyorum.
Allaha emanet olunuz…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.