Açık iş oranı belli oldu: İşte en çok eleman aranan meslekler!

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), 2024 Ağustos ayına ilişkin "Açık İş İstatistikleri Araştırması" sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. İstatistikler, açık iş sayısında geçen yılın aynı dönemine göre azalma olduğunu gösterirken, özellikle özel sektördeki iş gücü talebinin devam ettiği ve kayıtlı işsiz sayısında önemli bir düşüş yaşandığına işaret ediyor.

Açık iş oranı belli oldu: İşte en çok eleman aranan meslekler!
Yayınlanma:

İŞKUR verilerine göre, 2024 yılı Ağustos ayında işverenlerden alınan açık iş sayısı, 2023 yılına kıyasla %5,85 oranında azalarak 221 bin 874 oldu. Geçtiğimiz yıl bu sayı 235 bin 656 olarak kaydedilmişti. Uzmanlar, bu düşüşün ekonomik koşullardaki dalgalanmalar ve sektörel değişimlerle ilgili olduğunu belirtiyor.

YILIN İLK SEKİZ AYINDA HAFİF ARTIŞ

Ocak-Ağustos 2024 dönemine bakıldığında ise, açık iş sayısında %0,1 oranında küçük bir artış yaşandı. Bu dönemde toplam 1 milyon 793 bin 632 açık iş kaydedildi. Özellikle ekonomik dalgalanmalar ve sektörlerdeki farklılaşmaların, bu artışı tetiklediği düşünülüyor.

ÖZEL SEKTÖR ÖNDE

2024 yılının ilk sekiz ayında alınan açık işlerin %99’u özel sektörden geldi. Sektör bazında ise en fazla açık iş, imalat sanayi sektöründe görüldü. İmalat sanayi, 708 bin 551 açık iş sayısıyla diğer sektörlere fark atarak, Türkiye ekonomisinin üretim odaklı yapısının önemli bir göstergesi olmaya devam ediyor.

EN ÇOK ARANAN MESLEKLER

İşverenler tarafından en çok talep edilen meslekler arasında, "Turizm ve Otelcilik Elemanı," "Özel Güvenlik Görevlisi (Silahsız)" ve "Servis Elemanı (Garson)" yer aldı. Bu mesleklere olan yoğun talep, özellikle turizm sezonunun zirve yaptığı yaz aylarında daha da arttı ve Türkiye'nin turizm sektöründeki gücünü yansıttı.

KAYITLI İŞSİZ SAYISINDA DÜŞÜŞ

İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısında da önemli bir düşüş yaşandı. 2023 yılı Ağustos ayında 2 milyon 779 bin 984 olan kayıtlı işsiz sayısı, bu yıl %14,68 azalarak 2 milyon 371 bin 977'ye geriledi. Bu azalma, işgücü piyasasında iyileşme sinyalleri olarak yorumlanırken, kayıtlı işsizlerin %52,6'sının kadın olduğu ve %21,1'inin 15-24 yaş aralığındaki gençler olduğu belirtildi. Genç işsizliği hala büyük bir sorun olarak varlığını sürdürüyor.

İŞE YERLEŞTİRME ORANLARINDA ARTIŞ

İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilen kişi sayısında ise artış yaşandı. 2024 yılı Ağustos ayında 119 bin 336 kişi iş sahibi oldu. Bu kişilerin %61,3'ü erkek, %38,7'si ise kadınlardan oluştu. Bir önceki yıla göre işe yerleştirme oranında %19,71 oranında artış kaydedildi. Ocak-Ağustos 2024 döneminde ise toplamda 947 bin 388 kişinin istihdamına aracılık edildi. En fazla istihdam, imalat sanayi ve turizm sektörlerinde gerçekleşti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.