Adalet Bakanı Tunç: Arabuluculuk sistemi 4 milyondan fazla davayı çözdü

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk Dünyası Arabulucular Birliği tarafından Ankara Hakimevi'nde düzenlenen 1. Uluslararası Arabuluculuk Şurası'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, 2013 yılından itibaren ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk kapsamında yapılan 6 milyon 765 bin başvurudan 4 milyon 226 bininin anlaşmayla sonuçlandığını belirtti.

Adalet Bakanı Tunç: Arabuluculuk sistemi 4 milyondan fazla davayı çözdü
Yayınlanma:

Adalet Bakanı Tunç, Türk dünyasında adaletten sağlığa, ekonomiden kültüre birçok alanda ortak çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek, şurada alınacak kararların yalnızca üye ülkeler arasında değil, küresel ölçekte uyuşmazlıkların çözümünde bir "barış modeli" oluşturacağını söyledi. Tunç, Türk dünyasının arabuluculuk alanında uluslararası bir merkez haline gelmesinin ortak bir vizyon olması gerektiğini vurgulayarak, "Bu yaklaşım, kültürel ve toplumsal bir başarı hikayesi olarak dünyaya örnek teşkil edecektir." dedi.

aa-20241129-36328715-36328711-uluslararasi-1-arabuluculuk-surasi.jpg

ARABULUCULUK BAŞARI ORANLARI PAYLAŞILDI

Bakan Tunç, kira uyuşmazlıkları başta olmak üzere arabuluculukta elde edilen başarı oranlarını da açıkladı. 1 Eylül 2023'ten itibaren arabulucuya taşınan 284 bin 974 kira uyuşmazlığından 116 bin 238'inin anlaşmayla çözüldüğünü belirten Tunç, "Bu sayede 232 bin vatandaşımızın uyuşmazlığı, mahkemeye gitmeden barışçıl bir şekilde sonuçlandırıldı." diye konuştu.

ORTAKLIK GİDERME VE DİĞER UYUŞMAZLIKLAR

Tunç, 15 bin 589 ortaklık giderme davasının, 3 bin 595 kat mülkiyeti uyuşmazlığının ve 1797 komşuluk hukuku ihtilafının arabuluculuk yoluyla çözüldüğünü ifade etti. Ayrıca, tarımsal üretim sözleşmeleriyle ilgili 139 anlaşmanın sağlandığını söyledi.

Bakan Tunç, son bir yılda arabuluculara taşınan 403 bin 815 başvurunun 137 bin 356'sının anlaşmayla sonuçlandığını belirtti. 2013'ten bu yana yapılan toplam başvurularda anlaşma oranının yüzde 65 olduğunu vurgulayan Tunç, ihtiyari arabuluculukta bu oranın yüzde 90'ların üzerine çıktığını kaydetti.

"YARGININ İŞ YÜKÜNÜ AZALTMAK AMACI DEĞİL, SONUÇTUR"

Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez de konuşmasında, arabuluculuğun uyuşmazlıkların daha hızlı ve düşük maliyetle çözümünü sağlayan bir yöntem olduğunu söyledi. Kerkez, "Arabuluculuk, mahkemelerin yerine geçmek için değil, taraflar arasında dostane çözüm oluşturmak için geliştirilmiş bir sistemdir. Yargının iş yükünün azalması arabuluculuğun amacı değil, doğal bir sonucudur." dedi.

İKİ GÜNLÜK ŞURA PROGRAMI

Adalet Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 1. Uluslararası Arabuluculuk Şurası, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenleniyor. Şurada, Türk dünyasından akademisyenler, hukukçular ve bilim insanları arabuluculuk alanındaki işbirliği konularında görüşlerini paylaşacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.