Adalet Bakanlığı Yeşilay’la ‘bağımlılıkla mücadele için’ protokol imzaladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “Uyuşturucu suçlarına tahsis edilen cezaevlerinde rehabilitasyon çalışmaları sürüyor.” dedi.

Adalet Bakanlığı Yeşilay’la ‘bağımlılıkla mücadele için’ protokol imzaladı
Yayınlanma:

Adalet Bakanlığı ve Yeşilay arasında bağımlılıkla mücadele kapsamında iş birliği protokolü imzalandı. İstanbul’da, Yeşilay’ın Sepetçiler Kasrı’ndaki genel merkezinde düzenlenen imza törenine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç katıldı. Protokol, bağımlılıkla mücadelede ortak projeleri ve rehabilitasyon çalışmalarını hedefliyor.

Bakan Tunç, uyuşturucu suçlarına yönelik özel cezaevleri oluşturulması konusunda ilk pilot uygulamaların başladığını belirtti. Adana’da açılan ve sadece uyuşturucu suçlularına tahsis edilen cezaevinde, uzmanlar eşliğinde tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları yürütüldüğünü vurgulayan Tunç, “Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde de benzer bir uygulama yapıyoruz. Üçüncü merkezi Bolu’da planlıyoruz. Ülke genelinde önümüzdeki 5 yıl içinde 106 cezaevi açılacak. Bu cezaevlerinde uzmanlar, Sağlık ve Aile Bakanlıklarının yanı sıra Yeşilay’ın desteğiyle uyuşturucu suçlularının rehabilitasyonuna yönelik çalışmalar yapılacak” dedi.

“CEZAEVLERİ REHABİLİTASYON MERKEZİ OLMALI”

Tunç, cezaevindeki infaz sürecinin rehabilitasyon odaklı olmaması durumunda ıslah hedefinin gerçekleştirilemeyeceğini belirterek, denetimli serbestlik sürecinde de bağımlılık tedbirlerinin önemine dikkat çekti. “Bağımlılıkla mücadele sadece devletin veya ailelerin sorumluluğunda olmamalı. Bu süreç, Yeşilay gibi gönüllü kuruluşların desteğiyle koordineli bir şekilde yürütülmelidir” dedi.

aa-20241213-36472988-36472983-adalet-bakanligi-ve-yesilay-arasinda-protokol-imzalandi.jpg

Son yıllarda uyuşturucu suçlarına yönelik cezaların ağırlaştırıldığını ifade eden Tunç, okul çevrelerinde ve çocuklara yönelik uyuşturucu suçlarına daha yüksek cezaların uygulandığını hatırlattı. Ancak cezaların tek başına yeterli olmadığını, rehabilitasyon çalışmalarının bu mücadelenin önemli bir ayağı olduğunu vurguladı.

PİLOT UYGULAMALAR VE HEDEFLER

Adana’daki pilot cezaevinde şu anda 98 hükümlünün bulunduğunu belirten Tunç, bu cezaevlerinde bağımlılara uzmanlar eşliğinde tedavi hizmeti verildiğini kaydetti. Bolu’da açılması planlanan üçüncü cezaeviyle birlikte, ülke genelinde benzer uygulamaların yaygınlaştırılması hedefleniyor. Tunç, önümüzdeki 5 yıllık süreçte 106 cezaevinin daha faaliyete geçeceğini açıkladı.

Protokol kapsamında, Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’nden (YEDAM) bağımlılık tedavisi ve rehabilitasyon desteği alınması amaçlanıyor. Ayrıca, Yeşilay tarafından düzenlenen seminer ve eğitimlerin Adalet Bakanlığı Akademisi’nde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

aa-20241213-36472988-36472984-adalet-bakanligi-ve-yesilay-arasinda-protokol-imzalandi.jpg

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç ise, protokolün bağımlılıkla mücadelede önemli bir adım olduğunu belirterek, devlet kurumlarıyla iş birliğinin bağımlılık mağdurlarına daha etkin destek sağlanmasında kritik rol oynayacağını ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.