Adalet Komisyonu 20 saat görüştü ve kararları aldı: Soyadı meselesine muhalefet tepkisi!

TBMM Adalet Komisyonu, kamuoyunda '9. Yargı Paketi' olarak bilinen ve 39 maddeden oluşan 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni 20.5 saatlik görüşme sonrasında kabul etti.

Adalet Komisyonu 20 saat görüştü ve kararları aldı: Soyadı meselesine muhalefet tepkisi!
Yayınlanma:

Bu yeni düzenlemeler arasında Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanmalarının önüne geçilmesi yer alıyor. Muhalefet partileri, bu düzenlemeleri Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle sert bir şekilde eleştiriyor.

AYM KARARINA RAĞMEN SOYADI DÜZENLEMESİ

AYM tarafından iptal edilen Türk Medeni Kanunu’nun 187’nci maddesi, yeni düzenlemeyle şu şekilde yeniden düzenlendi: "Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Kadın evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus dairesine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa kadın bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının önünde kullanabilir."

Bu düzenleme, kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanma hakkını kısıtlaması nedeniyle tartışma yaratıyor.

DİĞER ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

  • Soybağı Davaları: Koca, anne veya çocuk soybağının reddi davası açarak babalık karinesini çürütebilecek. Bu dava, dava açma hakkına sahip diğer kişilere karşı açılacak.
  • Şikayet Süresi: Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suçlarda, yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmazsa soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak.
  • Hakaret Suçları: Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak.
  • Arabuluculuk: Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar yazılı sınava girmeden arabuluculuk siciline kaydolabilecek.
  • TMSF Yetkisi: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak atanması 5 yıl daha uzatılacak.

MUHALEFETİN TEPKİLERİ

Muhalefet partileri, özellikle kadınların soyadı kullanımına yönelik getirilen kısıtlamaları Anayasa'ya aykırı bulduklarını belirterek tepki gösterdi. AYM kararlarına rağmen yapılan bu düzenlemelerin, kadın hakları açısından geri adım olduğunu savunan muhalefet temsilcileri, konunun tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.