AFP'ye göre sıcaktan ölen hacı sayısı 1000'i geçti

Suudi Arabistan'da gerçekleşen Hac ziyaretinde aşırı sıcaklar nedeniyle ölenlerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor.

AFP'ye göre sıcaktan ölen hacı sayısı 1000'i geçti
Yayınlanma:

Mekke'de hava sıcaklığı 52 dereceye kadar yükselirken, Fransız ajansı AFP'ye göre en az 1000 kişi hayatını kaybetti. Reuters ise ölü sayısını en az 562 olarak verdi.

AFP'nin Arap diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, ölümlerin büyük kısmı sıcak çarpması sonucu gerçekleşti. Çok sayıda kişi halen kayıp durumda. Mısırlı bir yetkili, 1.400 Mısırlının yakınları için kayıp başvurusunda bulunduğunu ifade etti. Öte yandan, ölümlerin büyük kısmının kalp-damar hastalıkları ve enfeksiyonlardan kaynaklandığı belirtiliyor.

Türkiye'den en az 23 kişinin de hayatını kaybettiği bildirildi. Hac sırasında çıkan sıcaklık nedeniyle sağlık sorunları yaşayanların sayısı ise oldukça fazla. Suudi Arabistan'ın Mekke ve Medine kentlerindeki aşırı sıcaklar, hacı adaylarını zorlu bir süreçle karşı karşıya bırakıyor. Ulu Cami'de hava sıcaklığı 51,8 derece olarak ölçüldü.

Suudi yetkililer, hacı adaylarına şemsiye kullanmalarını, bol su içmelerini ve güneşten korunmalarını tavsiye etmişti. Ancak bazı hacılar, Mina yakınlarında yol kenarında hareketsiz şekilde bulunan cesetleri ve yetersiz ambulans hizmetlerini eleştiriyor.

Hac organizasyonuna bu yıl 1,6 milyon yurt dışından olmak üzere yaklaşık 1,8 milyon hacı adayının katıldığı belirtiliyor. 2015'te meydana gelen izdiham sonucu 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.