Aile hekimlerinden değişen yönetmeliğe tepki: İş yükü arttı, istifalar arttı!
Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, 1 Kasım'da yürürlüğe girdi. Aile hekimlerinin ve meslek örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen çıkan yönetmeliğin, sağlık çalışanları için ciddi hak kayıplarına yol açacağı ve aile sağlığı merkezlerinden (ASM) ayrılacak sağlık personeli sayısının artacağı öngörülüyor.
Aile hekimleri ve hemşireler, yayımlanan yeni "Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği"nin meslek hayatlarını olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Meslek örgütleri, yönetmeliğin iş yükünü artıracağını, sağlık hizmeti sunumunu zorlaştıracağını ve sağlık çalışanlarının haklarının zedeleneceğini ifade ediyor.
Aile hekimleri, mevcut sözleşme ve yönetmelikteki bazı düzenlemelerin, sağlık çalışanlarının iş güvencesini riske attığı ve maaşların düşmesine yol açacağına işaret ediyor.
Aile Hekimleri Derneği ve Türk Tabipleri Birliği, hükümetin bu düzenlemeyi uygulamaya koymasının ardından artan sağlık çalışanı istifaları ve ASM'lerden ayrılmalarının, sağlık sistemini daha da zor bir duruma sokabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Yeni yönetmeliğin, özellikle küçük aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personelini olumsuz etkilemesi bekleniyor. Yönetmelik, daha fazla iş yükü ve sorumluluk getirdiği gerekçesiyle, birçok aile hekiminden ve diğer sağlık personelinden ayrılıkların yaşanabileceği öngörülüyor. Sağlık çalışanları, yönetmeliğin uygulanmasıyla birlikte aile sağlığı merkezlerinden ayrılmayı ya da mesleklerini terk etmeyi düşündüklerini belirtiyor. Bu durumun, sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürebileceği ve özellikle kırsal bölgelerdeki sağlık hizmetlerinin daha da zayıflayacağı endişesi yaratıyor.
AİLE HEKİMLERİ: "HAK KAYBI OLACAK!"
Yeni yönetmelikteki düzenlemelere karşı çıkan hekimler, özellikle çalışma koşullarının daha da kötüleşeceği ve sosyal güvence haklarında ciddi kayıplar olacağına dikkat çekiyor. Aile hekimleri, ek ödeme sisteminin yeniden düzenlenmesi ve sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik herhangi bir adım atılmadığını belirterek, bu yönetmeliğin sağlık çalışanları arasında daha büyük bir huzursuzluğa yol açacağını düşünüyor.
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, halk sağlığı üzerinde de olumsuz etkilerin görülebileceği öngörülüyor. Aile sağlığı merkezlerinden ayrılan sağlık çalışanlarının yerini doldurmak için yeni atamalar yapılamazsa, hasta sayısının artması ve hizmetlerin daha uzun sürelere yayılması gibi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca, aile hekimlerinin iş yüklerinin artmasıyla birlikte, daha hızlı ve daha kaliteli hizmet sunma kapasitesinin azalması bekleniyor.
MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİLER DEVAM EDİYOR!
Tartışmalı yönetmeliğe karşı çıkan meslek örgütleri, düzenlemenin sağlık hizmetleri üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerin önüne geçmek için hükümete çağrıda bulunuyor. Bu örgütler, sözleşme ve yönetmeliklerin, sağlık çalışanlarının haklarını koruyacak şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor. Sağlık çalışanlarının haklarının güvence altına alınması ve iş güvencelerinin artırılması gerektiği ifade ediliyor.
Yeni yönetmelik, aile hekimlerinin görev tanımlarını genişletiyor ve aile sağlığı merkezlerinin yönetim süreçlerinde önemli değişiklikler yapıyor. Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını daha esnek hale getiren düzenlemeler de içeriyor. Ancak bu düzenlemelerin, özellikle düşük maaşlar ve artan iş yükü gibi sorunları daha da derinleştireceği kaygıları bulunuyor.
BAKAN MEMİŞOĞLU YÖNETMELİK İÇİN NE DEMİŞTİ?
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 1 Kasım'da yürürlüğe giren yönetmelikle ilgili açıklamasında, bunun çok sayıda hekimle ve paydaşla görüşerek hazırlandığını dile getirmişti.
Bakan Memişoğlu, aile hekimlerine seslenerek, "Aile hekimlerimiz müsterih olsunlar. Zira bu çalışma ile eş zamanlı olarak hem sağlık çalışanlarımızın hem de sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın memnuniyetini amaçlıyoruz ve daha nitelikli hizmet sunmayı hedefliyoruz.Hekim başına düşen hasta sayısını azaltarak vatandaşlarımıza aile hekimliklerince ayrılan süreyi artırıyoruz, kronik hastalık ve kanserlere yönelik tarama ve izlemlerin etkin yapılmasını teşvik ediyoruz."
Memişoğlu, toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlamasını yaptıklarını, özellikle kronik hastaların, 65 yaş ve üstü kişilerin etkin takibi ile hastalığın azaltılmasını ve akılcı ilaç kullanımının özendirilmesini amaçladıklarını aktarmıştı.
Bakan Memişoğlu, "Vatandaşlarımızdan tek bir isteğim var; sağlıkla alakalı herhangi bir endişeleri olduğunda akıllarına ilk olarak aile hekimlerimiz gelsin ve aile hekimlerimize güvensinler." demişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.