AK Parti, doğurganlık hızındaki düşüş için harekete geçecek

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Türkiye'de doğurganlık hızının ilk kez Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasının altına düştüğünü belirterek, bu düşüşün nedenlerini araştırmak ve eğilimi tersine çevirecek politika önerileri geliştirmek amacıyla uzmanları bir araya getireceklerini açıkladı.

AK Parti, doğurganlık hızındaki düşüş için harekete geçecek
Yayınlanma:

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 15 Mayıs'ta Türkiye'nin doğurganlık hızını 1,51 olarak açıkladığını ve bu oranın 2018'den bu yana hızla düşüş eğiliminde olduğunu söyledi. Keşir, "1,51 oranla çok zor durumdayız. Nüfusun kendini yenileyebilmesi, genç olabilmesi için doğurganlık hızının 2,1 olması lazım ve biz çok altındayız. Yine 1,9 kritik eşik, bu eşiği aştıktan sonra tekrar yukarıya çıkma potansiyeli çok zorlaşıyor, dünya örnekleri de böyle." dedi.

"UZMANLARLA TAM GÜN SÜRECEK BİR ÇALIŞTAY DÜZENLEYECEĞİZ"

Keşir, Türkiye'nin ilk kez 1,58'lik OECD ortalamasının altına düştüğünü vurgulayarak, "Nüfusumuz artık gençleşmiyor, yaşlı nüfus oranımız artıyor. Bu durumun sosyolojik, ekonomik ve çalışma hayatına dair birçok boyutu var. Kadın Kolları olarak, TÜİK'in verilerini açıkladığı günden beri bu konu üzerinde yoğun şekilde çalışıyoruz. 1 Haziran'da ilk toplantımızı yaptık. Sağlık boyutunu ele aldığımız bu toplantının ardından, farklı disiplinlerin bir araya gelerek, bu sorunu aşan ülke örneklerini de inceleyeceğimiz bir çalıştaya ihtiyaç olduğunu gördük," dedi.

Sosyoloji, psikoloji, ekonomi, hukuk, sağlık ve çalışma ekonomisi gibi birçok konuda uzmanlardan oluşan 20-25 kişilik bir grupla tam gün sürecek bir çalıştay düzenleyeceklerini anlatan Keşir, buradan çıkan raporu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete sunacaklarını ifade etti.

"DOĞURGANLIK HIZINI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"

Fransa, Macaristan, Almanya ve Rusya'da yapılan çalışmalarla doğurganlık hızında artış yaşandığını belirten Keşir, "Bu alanlarda çalışan arkadaşlar, o ülkelerin örnekleriyle gelecek. Biz de okumalarını yaptık ancak uzmanlardan dinlemek istiyoruz. 2018’den bu yana düşüş hızı çok hızlı gidiyor. İlk amacımız bu düşüş hızını durdurmak. Ardından, nasıl yükseltebileceğimizi de konuşmak istiyoruz. Toplum psikolojisi, sosyal psikoloji ve ekonomi gibi pek çok konuyu uzmanlardan dinleyeceğiz. 'Farklı bakanlıkların yapabileceği neler olabilir, ne tür politikalar üretilebilir' gibi bir çıktı elde etmeyi bekliyoruz," dedi.

ÇALIŞTAY 1 TEMMUZ'DA DÜZENLENECEK

AK Parti Genel Merkezi'nde 1 Temmuz'da "Nüfus Dinamikleri; Riskler, Uluslararası Uygulamalar, Politika Önerileri" adıyla düzenlenecek çalıştayda, Türkiye'de azalan doğurganlık oranlarının nedenleri araştırılacak, eğilimi tersine çevirmek için kapsamlı ve uygulanabilir nüfus politikaları geliştirilecek. Çalıştayda ayrıca Türkiye'nin geçmiş ve mevcut nüfus politikaları incelenecek, benzer sorunlarla karşılaşan diğer ülkelerdeki başarılı politikalar analiz edilecek ve devlet kurumları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğinin teşvik edilmesi konuları ele alınacak.

Çalıştaya, TÜİK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, çeşitli üniversite ve enstitüler ile Anne Çocuk Eğitim Vakfı, Kadın ve Demokrasi Vakfı, Türkiye Araştırmaları Vakfı, Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği gibi birçok kurum, vakıf ve dernekten üst düzey yetkililer katılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.