AK Parti, merakla beklenen kripto varlıklara ilişkin kanun teklifini TBMM'ye gönderdi: SPK izni şartı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi ve faaliyetlerine başlayabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulundan (SPK) izin almalarının zorunlu hale geleceğini açıkladı.

AK Parti, merakla beklenen kripto varlıklara ilişkin kanun teklifini TBMM'ye gönderdi: SPK izni şartı
Yayınlanma:

Güler, TBMM Başkanlığına sunulan ve kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, kripto varlık kullanıcılarının risklerini azaltmayı amaçladığını belirtti.

Güler, teklifin 19 maddeden oluştuğunu ve dünya çapındaki uygulamaların incelenerek hazırlandığını vurguladı. Teklifte, kripto varlık ekosistemindeki "cüzdan", "kripto varlık", "kripto varlık hizmet sağlayıcı" ve "kripto varlık saklama hizmeti" gibi kavramların tanımlandığını belirtti. Güler, "Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi ve faaliyete geçebilmesi için SPK'dan izin almaları zorunlu hale getirilmektedir. Böylece kullanıcılar, SPK denetiminde güvenli bir şekilde işlem yapabilecekler" dedi.

Güler, ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcılarının sistemlerini güvenli kılmakla yükümlü olduğunu, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılarının TÜBİTAK'ın belirleyeceği kriterlere uygun olacağını söyledi. "Özgün blokzincir oluşturulması ve buna ilişkin teknolojiyi temsil eden kripto varlıkların satış ya da dağıtımına yönelik düzenlemeler, SPK tarafından belirlenecek. Bu varlıkların belirlenmesi aşamasında teknik raporlar alınması öngörülmektedir," diye ekledi.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşterileriyle ilk ilişkiyi nasıl kuracakları ve kimlik tespitini nasıl yapacakları gibi konular da teklifte yer almakta. Güler, "Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşterilere karşı sorumluluğunu ortadan kaldıran veya sınırlandıran her türlü sözleşme şartı geçersiz sayılacaktır," dedi.

Teklif, ayrıca platformlarda gerçekleştirilen işlemlerle ilgili güvenlik tedbirleri ve itiraz-şikayet mekanizmalarını da içeriyor. Güler, "Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin kripto varlıkları, kamu alacakları için olsa dahi haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek, iflas masasına dahil edilemeyecek," ifadesini kullandı.

İzinsiz faaliyetlerin önüne geçmek için de düzenlemeler getirilmekte. Güler, "İzinsiz kripto varlık hizmeti sağlayıcılığı faaliyeti için üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Yurt dışında faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri de geçiş dönemiyle birlikte sonlandırılacaktır," dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, düzenlemenin sektöre yasal bir zemin sağlayacağını belirterek, "Kripto varlıklara yasal bir tanım getirerek sektöre yasal bir zemin sağlıyoruz. Platformların organizasyonel yapıları, sermayeleri, bilgi işlem altyapıları konularında yükümlülükler getiriyoruz," dedi. İleri, düzenlemenin hukuka aykırı faaliyetler, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı, zimmet ve piyasa bozucu eylemlerle ilgili yaptırımları belirlediğini ifade etti.

Güler, teklifte herhangi bir vergilendirmenin söz konusu olmadığını, yalnızca hizmet bedeli olarak toplamda yüzde 2'lik bir gelir öngörüldüğünü belirtti. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşterileriyle güvenli işlem yapabilmesi ve sektörün düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.