AK Parti ve MHP'den CHP'ye geçen belediyelerin borcu belli oldu!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, 2019 ve 2024 yerel seçimlerinde AK Parti ve MHP'den devraldıkları belediyelerin toplam borcunu açıkladı. Zeybek, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, devralınan borcun 5 milyar 340 milyon dolar olduğunu, ancak güncel borcun 2 milyar 616 milyon dolara düştüğünü belirtti.

AK Parti ve MHP'den CHP'ye geçen belediyelerin borcu belli oldu!
Yayınlanma:

Zeybek, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) vadesi geçmiş alacaklarına dikkat çekerek, "SGK'nın vadesi geçmiş alacakları tahsil edilseydi, 2023 yılı sonunda 540 milyar lirayı bulan ve son aylarda 750-800 milyar liraya ulaşan alacakların üzerine gidilebilirdi. SGK'nın Haziran 2024 sonu itibarıyla belediyelerden alacağı miktar 96 milyar liradır ve bu, toplam alacakların yüzde 12-13'üne denk geliyor," dedi.

SGK'YA BORCU OLAN FİRMALAR AÇIKLANSIN

Zeybek, SGK'ya borcu olan firmaların açıklanmasını istedi. "CHP'li belediyelerin Hazine'den aldığı pay kaynağından kesiliyor. Ancak, 4 yıldır SGK'ya belli bir miktarın üzerinde borcu olan firmalar açıklanmıyor. 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 409'uncu maddesi bu yetkiyi veriyor, ancak yıllardır açıklama yapılmıyor," diye konuştu.

İKTİDARIN GERÇEK AMACI: CHP'Lİ BELEDİYELERİN HİZMET ETMESİNİ ENGELLEMEK

Zeybek, iktidarın CHP'li belediyeleri vatandaşlarla karşı karşıya getirmeye çalıştığını ve gerçek amacının CHP'li belediyelerin hizmet etmesini engellemek olduğunu savundu. "Eğer iktidar gerçekten SGK'nın alacaklarını tahsil etmek istiyorsa; belediyelerden önce bugüne kadar borcunu açıklamayan yandaş şirketlerin borçlarının üzerine gitmeyi neden hiç düşünmedi?" diye sordu.

BELEDİYELERE ANAYASAYA AYKIRI DÜZENLEME HAZIRLIĞI

Zeybek, iktidarın belediyelerin ve bağlı kuruluşlarının vergi ve sigorta borçlarının belediyelere ayrılan bütçe payından kesilmesini öngören bir düzenleme hazırlığında olduğunu söyledi. "İktidar anayasaya açıkça aykırı olan bu düzenlemeyi TBMM'ye getirmeyi artık aklından geçirmemelidir," dedi.

AK PARTİ'Lİ BELEDİYELER BORCU BİRİKTİRİYOR

2019 ve 2024 yerel seçimlerinde AK Parti ve MHP'den devraldıkları belediyeleri toplam 5 milyar 340 milyon dolar borçla aldıklarını belirten Zeybek, güncel borcun 2 milyar 616 milyon dolara düştüğünü vurguladı. En borçlu 10 ilçe belediyesinin borçlarını sıralayan Zeybek, "Sayın Bakan, 96 milyar olarak açıkladığı borcun 3'te 2'sinin CHP'li belediyelere ait olduğunu söyledi. Ancak Türkiye nüfusunun yüzde 66'sı da CHP'li belediyeler tarafından yönetiliyor. En borçlu 5 AK Parti'li, MHP'li ya da diğer partiler tarafından yönetilen belediyelerin borçlarını neden açıklamıyorsunuz?" dedi.

Zeybek, CHP'li belediyelerin borçlarının dökümünü yaparken, "Geçmişten beri CHP tarafından yönetilen belediyelerde 39 milyar liralık borç, yeni aldığımız belediyelerde 20 milyar liralık bir borç, 2019 yılında devraldığımız 5 büyükşehir belediyesinde ise 6 milyar liralık bir borç görünüyor. AK Parti'li belediyeler borcu biriktiriyor, CHP'li belediye başkanlarını da bu borcu sürekli ödemekle mükellef sayıyorlar," ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.