AK Parti'den TSK personeline ilişkin kanun teklifi

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline ilişkin yeni bir kanun teklifini tanıttı.

AK Parti'den TSK personeline ilişkin kanun teklifi
Yayınlanma:

Güler, 60 maddeden oluşan "TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin TBMM Başkanlığına sunulduğunu açıkladı.

Bu teklif, Milli Savunma Bakanlığı'nın kadro ve kuruluşunda görev yapan uzman erbaş, er ve sözleşmeli erbaş ve erlerin görevde başarısız olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe halleri gibi durumlar için sözleşme fesih nedenleri ve uygulanacak yaptırımları düzenlemeyi amaçlıyor.

KANUN TEKLİFİNİN İÇERİĞİ

TSK Personel Düzenlemeleri:

Teklif, TSK personelinin görevde başarısız olması, intibak edememesi ve benzeri durumlar için sözleşme fesih nedenlerini ve bu durumlarda uygulanacak yaptırımları belirlemektedir.

Askeri kaynaktan müfettiş alımına ilişkin usul ve esaslar ile adaylarda aranacak nitelikler kanunla belirlenmektedir.

Harita Genel Müdürlüğü'nün mal ve hizmet sunum bedellerinin özel ödenek kaydedilmesi ve Milli Savunma Bakanlığı'nın elde ettiği diğer özel gelirlerin Cumhurbaşkanı Kararı ile kullanılabilmesi düzenlenmektedir.

- Uyarma, kınama, hizmete kısmi süreli devam gibi disiplin cezalarının mahkemelerce denetlenebilmesinin yolu açılmaktadır.

- Riskli ve zor şartlarda görev yapan Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı'ndaki sözleşmeli erbaş ve erlere yönelik yeni maaş düzenlemeleri getirilmektedir.

Anayasa Mahkemesi kararları

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği "Amme Hükmi Şahısları veya Müesseseleri Tarafından Fiilen Amme Hizmetlerine Tahsis Edilmiş Gayrimenkuller Hakkında Kanun" ile ilgili boşluk, yeni düzenlemelerle doldurulmaktadır.

Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile general ve amirallerin askeri suçlardaki soruşturma izin mercileri belirlenmektedir.

Seferberlik tatbikatı ve ferdi seferberlik eğitimlerine katılan ve ödeme almayan yedek personele ödeme yapılabilmesi hususları düzenlenmektedir.

Emeklilik ve diğer düzenlemeler

Yüksek Askeri Şura kararıyla kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen ancak yaş şartı nedeniyle emekli aylığı bağlanamayan personele aylık bağlanması yeniden düzenlenmektedir.

Milli Savunma Bakanlığı'nın teşkilat yapısındaki değişikliklere uyum düzenlemeleri yapılmaktadır.

Güler, kanun teklifinin Milli Savunma Komisyonu'nda ve ardından Genel Kurul'da görüşüleceğini belirtti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Güler, emekli komutanların televizyon kanallarında yorum yapmasına ilişkin bir düzenleme olup olmadığı sorusuna, "TSK'nın iç işleyişi ve hiyerarşik disiplini gereği ilgili komutanlığa bilgi verilmesi düzenleniyor. İzin ve yaptırımlarla ilgili bir düzenleme yok" dedi. Güler ayrıca, bilgi vermenin nihai evrede izin müessesesi olmadığını ve emekli komutanların doğru, gerçekçi bilgileri paylaşması gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.