Akaryakıta sert bindirme: Pompalara yansıyor

Bayram tatilinin ardından araç sahiplerini akaryakıtta yeni zamlar bekliyor. Sektör kaynaklarından alınan bilgilere göre, bu gece yarısından itibaren benzinin litre fiyatına 1 lira 45 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 1 lira 65 kuruş zam gelecek.

Akaryakıta sert bindirme: Pompalara yansıyor
Yayınlanma:

Motorine geçen hafta, 13 Haziran'da yapılan 1 lira 35 kuruşluk zammın ardından bu yeni artış, akaryakıt fiyatlarını daha da yukarıya çekecek.

FİYATLAR NE OLACAK?

Yapılacak zamlarla birlikte, benzinin litre fiyatı İstanbul'da yaklaşık 41,75 TL, Ankara'da 42,73 TL ve İzmir'de 42,99 TL olacak. Motorinin litre fiyatı ise İstanbul'da yaklaşık 42,32 TL, Ankara'da 43,33 TL ve İzmir'de 43,72 TL'ye yükselecek.

Son bir yılda benzin fiyatları yüzde 67, motorin fiyatları ise yüzde 83 oranında zamlandı. Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösterebiliyor.

İKİ HAFTA SONRA ÖTV ZAMMI GELECEK

Temmuz ayı başında akaryakıt fiyatlarına bir zam daha geliyor. 16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5'er TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda, temmuz ayında da yeni bir vergi artışı yapılacak.

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 oldu. Haziran ayı ÜFE verileri açıklandığında, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da belli olacak.

2024'ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama yüzde 3,35 artmıştı. Haziran ayında da bu artış devam ederse, 6 aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak. Bu durumda, maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde ise 1,93 TL artacak. Buna geçen sene 2 puan artışla yüzde 20'ye çıkarılan KDV de eklendiğinde, vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde 2,32 TL olacak.

Şu anda maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde ise 8,86 TL seviyesinde bulunuyor. Yaklaşan zamlarla birlikte, bu tutarlar da önemli ölçüde artmış olacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.