Doç. Dr. Esin Yalçınkaya'dan alerji, yanılgılar ve önlemler konusunda dikkat çeken açıklama

Doç. Dr. Esin Yalçınkaya, alerjinin tedavi edilebileceğini vurguluyor. Toplumda yaygın olan yanılgıya karşı çıkan Yalçınkaya, alerji semptomlarını hafifleten tedavi yöntemlerinin olduğunu belirtiyor. Ayrıca, gıda ve ilaç alerjilerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan uzman, alerjilerin zamanla ortaya çıkabileceğini de hatırlatıyor.

Doç. Dr. Esin Yalçınkaya'dan alerji, yanılgılar ve önlemler konusunda dikkat çeken açıklama
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Alerji, vücudun normalde zararsız olan maddelere aşırı tepki vermesi olarak biliniyor. Bu tepkiler genellikle kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, nefes alma zorluğu gibi semptomlarla ortaya çıkıyor. Bahar ayının gelmesiyle birlikte artan dönemsel alerjik reaksiyonların yanı sıra hayatın birçok noktasında karşılaşabileceğimiz alerji türleri mevcut.

Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Esin Yalçınkaya alerjiyi şu şekilde tanımladı: "Alerji kavramını vücudun kendine yabancı olan şeylere karşı gösterdiği tepkinin fazla olması olarak nitelendirebiliriz. Alerjenleri solunum yoluyla, cilde direk temas yoluyla ya da gıda ve ilaç gibi maddelerle ağızdan alabiliriz. Faydadan çok zarar getirecek düzeyde olduğunda tedaviye başvuruluyor. Vücudun yabancı maddelere karşı olması gerekenden fazla tepki göstermesine alerji diyoruz ve bunun tedavi edilmesi gerekiyor."

"TOPLUMDA ALERJİNİN TEDAVİSİNİN OLMADIĞINA YÖNELİK BİR YANILGI VAR, BU DOĞRU DEĞİL"

Yalçınkaya, semptomları hafifleten, kalıcı veya azaltıcı etkisi olan uygun tedavi yöntemlerinin olduğunu şu sözlerle anlattı: "Toplumda alerjinin tedavisinin olmadığına yönelik bir algı var, bu doğru değil, alerjinin tedavisi var. Kalıcı ve azaltıcı veya semptomatik dediğimiz tedaviler oluyor. Semptomları hafifleten, rahatlatıcı tedavi veriyoruz. Alerji uygun tedavi yöntemleriyle rahat bir şekilde atlatılabilecek bir hastalık."

adsiz-tasarim-21.png

HERKES TEST YAPTIRMALI MI?

Test yaptırmanın herkes için gerekli olmadığını söyleyen Yalçınkaya, "Ailesel yatkınlık olduğunda veya kişi alerjiden çok müzdarip olduğunda test isteyebiliyoruz, ama normal şartlarda test yaptırmanın gerekliliği yok. Alerji testi, semptomlara veya risk faktörlerine dayalı olarak doktorunuzun önerebileceği bir tıbbi prosedürdür. Genel olarak, herkesin alerji testi yaptırması gerekmez, ancak alerji semptomları veya risk faktörleri varsa doktorunuzla konuşabilirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

"Test yaptırmayan bir kişi kendini nasıl koruyabilir?" sorusunu da yanıtlayan Yalçınkaya, şunları kaydetti: "Kişi, bazı farklılıkları kendisi tespit edebilir. Güneşi görünce kızarıklık yaşamak, sadece bir ağaca karşı duyarlılık göstermek gibi. Alerji testi yaptırdığınızda ismini dahi bilmediğiniz bitkiye karşı alerjinizin olduğunu görebilirsiniz. Kişi, alerjisinin farkında olarak kendini koruyabilir. Örneğin kişi park, bahçe gibi ortamlara girdiğinde kendini kötü hissediyor, kaşıntı, gözlerde yaşarma, hapşırma şikayetleri artıyorsa buralarda daha kontrollü bulunarak veya bir maske takarak kendini koruyabilir."

GIDA VE İLAÇ ALERJİLERİNE DİKKAT!

Gıda ve ilaç alerjileri konusunda da uyarılarda bulunan Alerji Uzmanı Doç. Dr. Esin Yalçınkaya, "Alerjiler, çeşitli tetikleyicilere karşı vücudun aşırı tepkisi olduğunu ifade etmiştik. En yaygın alerji türleri: Gıda, polen, evcil hayvan tüyleri, toz akarları ve ilaçlardır." dedi.

Yalçınkaya, alerji konusunda şunlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi: Örneğin, şiddetli bir gıda alerjisi olan bir kişi, o gıdayı tükettiğinde hızlı bir şekilde tıbbi müdahale gerektirebilir. Benzer şekilde, bazı ilaçlar alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve bu da acil tıbbi müdahale gerektirir. Bu nedenle, gıda ve ilaç alerjilerini ciddiye almak ve tetikleyicilerden kaçınmak önemlidir."

adsiz-tasarim-22.png

"BİR ALERJİ SONRADAN DA ORTAYA ÇIKABİLİR"

Yalçınkaya'nın açıklamalarına göre, bazı durumlarda alerji sonradan da ortaya çıkabiliyor. Bazı insanlar yaşlandıkça veya çevresel faktörlere maruz kaldıkça alerjiler geliştirebiliyor. Belirli bir şeye birden fazla kez maruz kaldıkça da vücut farklı tepkiler vererek alerji geliştirebiliyor. Örneğin, kedisi olan biri zaman içerisinde alerjene maruz kala kala sonradan oluşan bir alerji durumuyla da karşı karşıya kalabilir. Keza ilaç alerjisinde de bu söz konusu; bir antibiyotik türevini ikinci veya üçüncü kullanımda ortaya çıkmayan rahatsızlık, dördüncü kullanımda ortaya çıkabilir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum