Alper Gezeravcı uzayda deneylere başlayacak: Bakan Kacır ilk deneyin detaylarını paylaştı
Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamında uzaya çıkan ve geçtiğimiz günlerde Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenen Alper Gezeravcı 13 deney yapacağı uzayda ilk deney için çalışmalara başladı.
Türk Uzay Bilim Misyonu'nda yer alan "EXTREMOPHYTE" adlı bilim misyonu, uzayda ve dünyadaki kurak bölgelerde yetiştirilen bitkilerin, özellikle tuz stresine nasıl tepki gösterdiklerini anlamak ve genetik mühendislikle daha dayanıklı bitkiler geliştirmek amacıyla gerçekleştiriliyor.
Deney kapsamında, Ay ve Mars gibi derin uzay misyonlarındaki bitkilerle dünyadaki kurak bölgelerde yetişen bitkiler karşılaştırılıyor. Bu karşılaştırma, genetik mühendislik uygulanmış bitkilerin tuz stresine karşı dayanıklılıklarını değerlendirmeyi amaçlıyor.
Deneyde kullanılan bitkiler arasında "Schrenkiella parvula" türü öne çıkıyor. Bu bitki, halofit (tuz seven) özellik gösteren bir türdür. Deney, özellikle bu bitkinin genetik yapısını inceleyerek tuz stresine karşı verdiği fizyolojik ve moleküler yanıtları anlamayı hedefliyor. Ayrıca, mikro yerçekiminde yetiştirilen glikofitik (tuz sevmeyen) bitkilerle karşılaştırma yapılarak uzay ortamının bitki büyümesine etkisi değerlendirilecek.
EXTREMOPHYTE deneyi, uzayda ve dünyadaki çorak topraklarda tarıma elverişli hale getirilebilecek bitkilerin geliştirilmesi konusunda önemli bilgiler sunmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, genetik mühendislik uygulamalarının bitkilerin tuz stresine karşı direncini artırma potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefliyor. Uzay araştırmalarının, sürdürülebilir tarım ve gelecekteki uzay görevleri için önemli bir temel oluşturması bekleniyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.