Altındağ’ın Başarışı, Kadınların Başarısıdır
Altındağ Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Gültepe Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi’nde organizasyon düzenlendi.
Altındağ Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Gültepe Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen organizasyonda anlatılan birbirinden etkili başarı öyküleri dinleyenlere de ilham verdi. Organizasyona katılan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Altındağ’daki dönüşüme dikkat çekerek, bu dönüşümde belediyenin kültürel, sanatsal ve mesleki faaliyetlere verdiği desteğin önemini vurguladı.
60 bine yakın üyesi ile Altındağlı kadınların kültürel, sanatsal ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayan kadın eğitim ve kültür merkezleri, Altındağlı kadınlara başarı kapılarını da aralıyor. Altındağ’ın 24 mahallesinde hizmet veren merkezler sayesinde birçok kadın meslek ve iş sahibi olurken, pek çoğu hedef büyüterek iş hayatında yükselme şansı da buldu. Hayallerinden vazgeçmeyen azimli kadınlar, ilham veren öykülerini Gültepe Kadın ve Eğitim Kültür Merkezi’nde düzenlenen özel bir organizasyonla paylaştılar. Organizasyona Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de eşlik etti. Tiryaki, “İlk merkezimizi Beşikkaya Mahallesi’nde çok küçük bir mekanda açmıştık. Baraka gibi bir yerdi. O dönemde Konya gezisi düzenlemek istedik. 35 kişilik otobüsü dolduramamıştık. Bugün ise bu kültür merkezlerini kullanan kadın sayısı 60 bin” sözleriyle talebin artışına dikkat çekti.
“MERKEZLERİMİZDE, ÜYE SAYIMIZ 60 BİNE ULAŞTI!”
Merkezlerin ciddi bir eğitim kurumu niteliğinde olduğunu vurgulayan Başkan Tiryaki şunları söyledi:
“Bu merkezler, ciddi emek ve bütçe ayrılarak yapılan yatırımlar. Bu kadar masrafı nasıl karşıladığımızı soruyorlar. Pek çok farklı kamu kurumu ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapıyoruz. Merkezlerde eğitim veren hocaların pek çoğu gönüllü olarak geliyor. Ankara’nın hemen hemen her ilçesinden gönüllü eğitmenler kendi imkanları ile tesislerimize gelip buralarda eğitimler, kurslar, seminerler düzenliyor. Tesislerimizin yönetimini tamamen kadınlarımıza bıraktık. Her şeyle onlar ilgileniyor. Büyük bir titizlik gösteriyorlar. Sayıları 24 olan kadın eğitim merkezleri olduğu gibi aynı mahallelerde gençlik merkezleri de var. Onların eğitimleri de farklı şekilde işliyor. Buralarda da çok sayıda kurs düzenleniyor. Anneleri merkezlerde iken, çocukları da güvenli bir ortamda eğitim görüyor, keyifli vakit geçiriyor.
“YÜZLERCE KURSİYERİMİZ İŞ SAHİBİ OLDU”
Meslek kursları da düzenliyoruz. Buralarda eğitim gören kadınlarımız aile ekonomilerine katkı sağlıyor, istihdam fırsatı yakalıyor. 100’lerce kursiyerimiz bu şekilde iş sahibi oldu. Gerek belediyenin tahsis ettiği alanlarda, gerek kendi açtıkları işletmelerde çalışıyorlar. Altındağlı kadınların hemen hemen hepsi bizzat sosyal yaşamın içerisinde yer alıyor. Eğitim verdiğimiz kadınlar sosyal hayata atılıyor. Bizim merkezlerimizde kendi el emeği göz nuru üretimlerini satabiliyorlar. Hatta e-ticaret üzerinden ürün satanlar var. Biz kurslarımızı tamamlayan kadınlarımıza kursları bitirdikten sonra da destek vermeye devam ediyoruz.”
Merkezler aracılığıyla toplumsal barışa ve aile içi huzura katkı sağladıklarını belirten Başkan Tiryaki, psikolog ve sosyologlarla birlikte çalıştıklarını da dile getirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çok şükür ekonomik olarak sıkıntısı olmayan bir belediyeyiz. Kültür ve sanat alanında da yatırım yapıyoruz. 2017 yılında 80 farklı konuda 315 eğitim verildi kadın eğitim kültür merkezlerinde. Gebelik okulu, menopoz okulu, kanser taramaları gibi etkinliklerine çok yoğun ilgi gösterildi. Ayrıca biz buralarda kadınlarımızı spora teşvik etmek amacıyla kadın beden eğitimi öğretmenlerinin çalışmasına imkan veriyoruz. Spor merkezlerimiz belirli bir plan ve disiplin içerisinde devam ediyor. Kadınlara bisiklet sürme alışkanlığı kazandırmak için bisiklet parkı yaptık. Bisikletleri belediye tarafından temin ettik” diye konuştu.
“KÜLTÜR VE SANAT TOPLUMUN HUZURUNA VE REFAHINA KATKI SAĞLIYOR”
Ankara içi ve Ankara dışına düzenledikleri kültür gezilerine de yoğun bir ilgi olduğuna dikkat çeken Başkan Tiryaki, Edirne’den Şanlıurfa’ya, Tokat’tan Çanakkale’ye kadar birçok kente düzenlenen gezilere yılda ortalama 30 bin kişinin katıldığını belirtti. Tiryaki daha sonra şunları söyledi:
“10 yıldır Altındağ’da insanları ücretsiz olarak sinema ve tiyatroya götürüyoruz. Kendi bünyemizde bir tiyatro okulu açtık. Çok yetenekli kadınlar var, bu okula devam ediyorlar. Yıl içinde birkaç oyun sahneye koyuyorlar.Her merkezimizin folklor grupları var. Sanat müziği, halk müziği korolarımız var. Enstrüman çalan kadınlar var.”
“FİZİKİ DÖNÜŞÜMÜ, KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMLE DESTEKLEDİK”
Altındağ fiziki gelişiminin yanı sıra zihinsel olarak da gelişiyor. Bu çok önemli bir dönüşüm… Şu an bu etkinliği biz eski adı Çinçin olan yerde yapıyoruz. Burası yakın bir zaman öncesine kadar ticari taksilerin geçmediği, devlet memurlarının fatura bırakmaya gelemediği bir yerdi. Biz burada güvenle yaşayabileceğiniz, gezebileceğiniz bir ‘Gültepe’ inşa ettik. Dönüşümümüz bu bölgede de hızla devam ediyor. Bunların yanı sıra buraya anaokulları, spor merkezleri, yüzme havuzları yaptık. Fiziki dönüşümü kültürel dönüşümle destekledik. Böylelikle bir çöküntü alanın nasıl muhteşem dönüştüğünü gözlemleyebiliyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.