Anadolu mutfağının gözdesi: Yağlı Çörek
Anadolu topraklarının yüzyıllardır süregelen yeme içme kültürü saklı kalmış birçok lezzeti bizlerle buluşturuyor. Sivas yöresine ait olan meşhur Yağlı Çörek, enfes tadı ve sunumuyla çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak.
ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Üzerinde yaşadığımız Anadolu toprakları kuşaktan kuşağa aktarılan yemek kültürüyle çok farklı mutfaklara ev sahipliği yapıyor. Anadolu'nun tahıl ambarı olan İç Anadolu Bölgesi, özellikle el yapımı hamur işlerinin sıkça tüketilmesine olanak sağlamıştır. Sivas yöresine ait olan Yağlı Çörek de bu özel lezzetlerden bir tanesi olarak uzun zamandır sofralardaki yerini koruyor.
GÜNÜN HER ÖĞÜNÜ AFİYETLE YENİR
İç Anadolu Bölgesi'nde Sivas ve civar illerde çoğu kişi tarafından bilinen Yağlı Çörek, kat kat açılan incecik hamuruyla büyük maharet gerektiriyor. Çok eski zamanlardan bu yana Anadolu kadınlarının el becerisini ortaya koymadaki en büyük kanıt olan hamur işleri, zar gibi açılan hamurla zorluk derecesini ortaya koyuyor.
Sivas'a özgü bir hamur işi olan Yağlı Çörek, çok ince açıldığı için Sivas Katmeri olarak da biliniyor. Yağlı Çörek'i diğer hamur işlerinden ayıran en büyük özelliği ise köyde üretilen tereyağı ile yapılması ve sobada pişirilmesi. Bu iki unsur Yağlı Çörek'in muhteşem bir lezzete kavuşmasını sağlıyor.
Yağlı Çörek piştikten sonraki çıtır çıtır dökülen hamuruyla deyim yerindeyse ağızları sulandırıyor. Tel tel ayrılan tereyağlı hamur katmanları hem göze hem de damağa hitap ederken, bu enfes yiyecek günün her öğününde afiyetle yeniliyor.
SİVAS YAĞLI ÇÖREK'İ NASIL YAPILIR?
Yağlı Çörek için gerekli olan malzemeler:
- Un
- Su
- Tuz
- Üzeri için yumurta
- İçine sürmek için eritilmiş tereyağı
Yağlı Çörek yapım aşamaları:
- İlk olarak çukur bir kaba kişi sayısına göre ayarlanmış un konulur.
- Daha sonra unun ortası çukur olacak şekilde tuz ve su eklenir.
- Kulak memesi kıvamına gelen hamur bir süre dinlenmeye bırakılır.
- Orta büyüklükte bezelere bölünen hamur üzerine un serpilerek çok ince olacak şekilde açılır.
- Daha sonra içerisine eritilen yağ hamurun içine bir miktar dökülerek her tarafına eşit bir şekilde yayılır.
- Büzülerek katlanan hamura gül şekli verilir ve büyük bir tepsiye sığacak şekilde diğer açılan bezeler de ilk açılan hamurun etrafına dolanır.
- En son tepsiye yerleştirilen hamur tepsinin her tarafına eşit bir şekilde yayılır ve üzerine yumurta sarısı sürülür.
- Daha sonra sobada altı üstü kızaracak şekilde pişirilir.
- Soğuduktan sonra servis edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.