Anadolu'nun Değerleri: Aşık Veysel

Anadolu’nun Değerleri isimli yazı dizimizin 5. bölümünde sizleri Aşık Veysel Şatıroğlu ile buluşturuyoruz. Dünyanın sadece gören gözlerle değil, gönül gözüyle de görülebileceğini anlatan Aşık Veysel, Anadolu'nun en değerli halk ozanlarından...

Anadolu'nun Değerleri: Aşık Veysel
Yayınlanma:

Aşık Veysel, Anadolu topraklarında halk edebiyatı geleneği içinde yetişmiş, ünü sadece Türkiye'de değil tüm dünyaya yayılmış bir halk ozanı olarak tanındı, sevildi. Yaşadığı dönemde her daim insanlığın birleşmesi için ürettiği besteler, günümüzde dahi dillere pelesenk oluyor.

DÜNYAYA BAŞKA BİR GÖZLE BAKTI

Aşık Veysel Şatıroğlu, Sivas Şarkışla Sivrialan Köyü'nde doğdu. Çocukken geçirdiği çiçek hastalığı sebebiyle bir gözünü kaybeden Aşık Veysel, hastalık sonucu diğer gözünü de kaybetti. Okula gidemediği için babasının aldığı sazla ilgilenmeye başlayan Aşık Veysel, dönemin saz ustalarından dersler aldı ve kendini yetiştirdi.

635109.webp

20'li yaşlarında saz çalmayı çok iyi öğrenen Aşık Veysel, aşıklık geleneğinin son temsilcilerinden biri oldu. Aşık Veysel'in hayatındaki dönüm noktalarından biri o dönemin Sivas Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kutsi Tecer ile tanışması oldu. Aşıık Veysel'in yeteneğini fark eden Tecer, onun halk tarafından tanınmasını sağladı.

2023 AŞIK VEYSEL YILI OLARAK BELİRLENDİ

Aşık Veysel kendi bestelerini üretmeye başlayınca kendisine verilen destekle tüm yurdu dolaşmaya başladı. İstanbul'da plaklar doldurdu, konserler verdi ve en önemlisi de köy enstitülerinde dersler verdi. Türkiye'de Tarkan, Selda Bağcan, Hümeyra gibi sanatçılar da Aşık Veysel'in eserlerini seslendirdi. Sadece Türkiye ile kalmayıp ünü dünyaya ulaşan halk ozanı için, Amerikalı elektrogitar virtüözü Joe Satriani, 2008'de çıkardığı albümde 'Aşık Veysel' isimli kendi bestelediği enstrümantal bir esere yer verdi.

63adf3f04e3fe1125c072832.webp

Yazdığı şiirlerde her zaman hoşgörüyü benimsedi. Aşk, tabiat, sevgi konularını ağırlıklı olarak işledi. Tüm insanlığın bir olması gerektiği üzerinden eserlerini üretti. Günümüzde hala birçok eseri bilinen Aşık Veysel için 2023 yılı UNESCO tarafından Aşık Veysel Yılı olarak belirlendi.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.