Anadolu'nun en sevilen yemeklerinden biri: Hingel Mantısı
Anadolu gerek tarihi gerekse mutfağıyla adını dünyaya duyuran ve birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan bir coğrafya oldu. Anadolu'nun en meşhur yemeklerinden biri olan Hingel Mantısı'nın tarifini sizler için araştırdık...
Anadolu çok farklı medeniyetlerin iz bıraktığı bir yer olarak yüzyıllardır dünya üzerindeki önemini koruyor. Türk mutfağında ayrıcalıklı bir yere sahip olan İç Anadolu'da da birçok farklı tarif yer alıyor. Yiyenlerin tarif listelerine adını altın harflerle yazdıracak olan Hingel Mantısı, Anadolu'nun en lezzetli tariflerinden...
ANADOLU'NUN PATATESLİ MANTISI
Hingel Mantısı, Kafkaslardan Türklere kazandırılmış bir yemek olarak biliniyor. Klasikleşmiş Kayseri Mantısı'ndan içine konulan harcı ve dış görünümüyle farklılaşıyor. Hingel Mantısı, Kayseri Mantısı'ndan farklı olarak patatesli iç harç konularak yapılıyor.
Hem görünümü hem de muhteşem iç harcıyla damaklara hitap eden Hingel Mantısı, İç Anadolu'nun çoğu şehrinde pişiriliyor. Yöreden yöreye yapımı değişiklik gösteren Hingel Mantısı'nı lezzetli kılan en önemli özelliği tereyağlı ve sarımsaklı sosudur. Anadolu topraklarında yayılan hayvanların sütünden elde edilen taze tereyağı Hingel Mantısı'nın tadını eşsiz bir hale dönüştürür.
Yapımı zahmetli olan bu yemek genellikle birden fazla kişiyle yapılıyor ve hamurunu yoğurup açması maharet gerektiriyor. Yapımı her ne kadar zor olsa da Hingel Mantısı'nın muhteşem lezzeti için bu zahmete değiyor.
Hingel mantısı, lezzetli ve doyurucu bir yemek alternatifi sunan geleneksel bir Türk mutfağı lezzetidir. İşte bu enfes yemeği hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ve yapım aşamaları:
Malzemeler:
Hamur İçin:
- Un
- Su
- 1 adet yumurta
- Tuz
İç Harç İçin:
- 5-6 adet haşlanmış patates
- Soğan
- Tuz, karabiber, pul biber
- Sıvı yağ
Hazırlık Aşamaları:
İlk olarak iç harcı hazırlayın. Yemeklik doğranmış soğanları bir tavada sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavurun.
Pembeleşen soğanların üzerine haşlanmış ve ezilmiş patatesleri ekleyin.
Tuz, karabiber ve pul biber gibi baharatları da ilave edip patatesin altını kapatın.
Şimdi hamur için işe koyulun. Bir kaba unu koyun ve ortasını açarak yumurtayı ekleyin.
Yavaşça su ve tuz ekleyerek, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
Hamuru bezelere ayırın ve unlayarak ince yufkalar açın.
Açtığınız yufkadan çay bardağıyla yuvarlak kalıplar kesin.
Yuvarlak hamurun içine patatesli harçtan bir miktar koyun ve yarım ay şeklinde kapatın.
Mantı kapama işlemi tamamlandıktan sonra, büyük bir tencerede Hingel mantılarını haşlayın.
Son dokunuş olarak, bir tavada tereyağını eritin ve içine rendelenmiş sarımsak ekleyin. Bu sosu hazırladıktan sonra büyük bir tepsiye alınan mantıların üzerine gezdirin.
Hingel mantısı sıcak servis edilmeye hazır. Afiyet olsun!
Geleneksel Türk mutfağının tadını çıkarabileceğiniz bu lezzetli yemek, aile ve sevdiklerinizle keyifli sofraların vazgeçilmezi olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.