Anemi nedir? Anemi belirtileri nelerdir?
Anemi, birçok farklı türü bulunabilen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Önlem alınmadığı taktirde, farklı sıkıntılar doğurabilen anemi nedir? Anemi belirtileri nelerdir? Sorularının cevabı haberimizde...
Anemi, birçok farklı sebeplerden meydana gelen ve farklı belirtilerle ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Çoğu insan, aneminin nedenlerini ve belirtilerini araştırıyor. Anemi ile ilgili aradığınız soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
ANEMİ NEDİR?
Anemi, vücuttaki organlara ve dokulara yeterli oksijen taşıyamayan sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobinin eksikliği durumudur. Anemi, doku ve organlara oksijenin az ulaşmasına neden olarak çeşitli belirtiler gösterir.
ANEMİNİN NEDENLERİ
Demir eksikliği: Hemoglobin üretimi için gereken bir mineral olan demirin eksikliği, demir açısından yetersiz beslenme, mide-bağırsak rahatsızlıkları veya aşırı adet kanaması gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
B12 vitamini eksikliği: Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan B12 vitamini eksikliği, B12 vitamini açısından yetersiz beslenme, bağırsak rahatsızlıkları veya belirli ilaçların kullanımıyla ilişkilendirilebilir.
Folik asit eksikliği: Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereken bir diğer vitamin olan folik asit eksikliği, folik asit açısından yetersiz beslenme, gebelik veya belirli ilaçlarla ilişkili olabilir.
Kırmızı kan hücrelerinin artan yıkımı: Kırmızı kan hücreleri genellikle 120 gün hayatta kalır ve bu süre sonunda vücutları tarafından parçalanır. Bunun artması, bazı hastalıklar veya ilaçlar sebebiyle ortaya çıkabilir.
Kırmızı kan hücrelerinin azalan üretimi: Kırmızı kan hücrelerinin üretimi kemik iliğinde gerçekleşir. Bu üretimin azalması da bazı hastalıklar veya ilaçlar sebebiyle olabilir.
ANEMİNİN BELİRTİLERİ
- Yorgunluk
- Halsizlik Baş dönmesi
- Çarpıntı
- Nefes darlığı
- Cildin solgunluğu
- Soğuğa karşı artan hassasiyet
Tedavi, aneminin altında yatan nedene bağlı olarak değişir. Örneğin, demir eksikliği anemisi durumunda demir takviyeleri veya demir açısından zengin besinler önerilebilir. B12 vitamini eksikliği anemisi için B12 takviyeleri, folik asit eksikliği için folik asit takviyeleri düşünülebilir. Kırmızı kan hücrelerinin artan yıkımına bağlı anemide altta yatan hastalığın tedavisi, kırmızı kan hücrelerinin azalan üretimine bağlı anemide de benzer şekilde düşünülebilir.
Anemi riskini azaltmak için sağlıklı bir diyet benimsemek, düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Aynı zamanda, demir, B12 vitamini ve folik asit bakımından zengin gıdalar tüketmek anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.