Anjiyo nedir? Anjiyo nasıl yapılır?
Özellikle kalp rahatsızlığı bulunan kişilere uygulanan anjiyonun nasıl bir işlem olduğu merak ediliyor. Tıbbi bir görüntüleme yöntemi olan anjiyo nedir? Anjiyo nasıl yapılır? Sorularının cevabı haberimizde...
Anyiyo, damarları görüntülemek için geliştirilmiş bir görüntüleme tekniğidir. Bazı hastalıkların tanısını koyabilmek için gerekli bir işlem olan anjiyonun nasıl yapıldığı çoğu vatandaş tarafından araştırılıyor.
ANJİYO NEDİR?
Anjiyo, genellikle doktorların arterler ve damarlar gibi kan damarlarının iç yapısını görmelerine, değerlendirmelerine ve tedavi etmelerine yardımcı olan bir tıbbi görüntüleme tekniğidir. Bu prosedür, özellikle kalp ve damar hastalıkları gibi vasküler problemlerin teşhis ve tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
ANJİYO NASIL YAPILIR?
Hastanın cilt yüzeyine lokal anestezi uygulanır.
İnce bir katater (tüp) damarlar yoluyla hasta vücuduna yerleştirilir. Bu katater, röntgen ışınlarının kullanılacağı bölgeye yönlendirilir.
Kontrast madde, damar sisteminde dolaşımı hızlandırmak ve röntgen görüntülemeyi iyileştirmek amacıyla katater aracılığıyla enjekte edilir.
Röntgen cihazı veya diğer görüntüleme teknikleri kullanılarak, doktorlar kan damarlarının iç yapısını izler ve değerlendirirler.
Anjiyo sonuçlarına dayanarak, hastanın tedavi gerekip gerekmediğine ve hangi tedavi seçeneklerinin uygun olduğuna karar verilir. Anjiyo ayrıca, damar tıkanıklıklarının stent yerleştirilmesi veya anjiyoplasti gibi girişimsel tedavilerle düzeltilmesi için kullanılabilir.
Anjiyo, kalp anjiyografisi (koroner anjiyografi), beyin anjiyografisi, periferik anjiyografi gibi farklı tiplerde yapılabilir. Prosedürün türü, amaçlarına ve hastanın tıbbi durumuna bağlı olarak değişebilir. Anjiyo, vasküler hastalıkların teşhis edilmesi ve tedavi edilmesinde önemli bir araçtır, ancak her tıbbi prosedür gibi riskleri ve yan etkileri olabilir, bu nedenle doktorlar ve hastalar arasında iyi bir iletişim ve karar verme süreci gerektirir.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.