Ankara Dijital dönüşümde örnek olacak
Teknoloji, Araştırma-Geliştirme, Bilim ve İnovasyon Derneği dijital dönüşümde Ankara’nın örnek olması için kollar sıvandı.
Teknoloji, Araştırma-Geliştirme, Bilim ve İnovasyon Derneği dijital dönüşümde Ankara’nın örnek olması için kollar sıvandı.
Ankara’nın dijital dönüşümünü desteklemek ve Sanayi 4.0’a geçişini kolaylaştırmak amacıyla Ankara Sanayi 4.0 Hazırlıkları Yerel İzleme Grubu Kurulması (Ankara Sanayi 4.0) Projesi hayata geçiriliyor. Sanayi 4.0 ile ilgili yerel dönüşüme ivme kazandırılmasına ve yerel ihtiyaçlara cevap verecek çözümlerin yaratılmasına katkı sağlayacak proje, ülkede ilk olması açısından önem taşıyor.
Avrupa Birliği Başkanlığı’nın Sivil Toplum Destek Programı kapsamında fonlanan ve Teknoloji, Araştırma-Geliştirme, Bilim ve İnovasyon Derneği (TABİD) tarafından hayata geçirilen projenin açılış toplantısı, Ankara Sanayi Odası (ASO)’nda gerçekleştirildi. İlginin yoğun olduğu toplantıya, önemli kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan TABİD Başkanı Nuray Başar, teknolojik gelişmeler ve dijitalleşmeyle birlikte küresel anlamda rekabet şartlarının değiştiğini anlattı. Türkiye sanayisinin müthiş bir potansiyele sahip olduğunu belirten Başar, sektörün küresel rekabete hazır olması gerektiğini kaydetti.
Bu bağlamda yeni politikaların geliştirilmesi ve dijital dönüşümün gerçekleştirilmesinin önem arz ettiğini söyleyen Başar, “Sanayide önemli bir yeri olan Ankara, 4.Sanayi Devrimine uygun olarak; sanayici, yazılımcı ve sivil toplum kuruluşlarıyla bu köklü değişimin gerçekleştirilmesinde örnek olmalıdır” dedi. Sanayiciler olarak, dijital dönüşümün gerisinde kalamayacaklarını belirten Başar, projelerinin bu dönüşüme katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi. Başar, projenin Türkiye’de yaygınlaşarak fayda sağlamasının ise en büyük temennileri olduğunu ifade etti.
ASO OLARAK DESTEĞE HAZIRIZ
Projeye dahil olan ASO Başkan Yardımcısı Seyit Ardıç ise, projenin ülke sanayisinin orta, orta yüksek ve yüksek ileri teknoloji ürünlerinde Afro-Avrasya’nın tasarım üssü olması vizyonuna katkıda bulunacağını dile getirdi. Projenin, Türk sanayisinin dijital dönüşüm politikasının da gerçekleşmesine büyük destek vereceğini kaydeden Ardıç, ASO olarak proje kapsamında her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti.
Toplantıya katılım gösteren Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür V. Bülent Özcan da projenin öneminden bahsetti. Projeye 63 bin Avro’luk bir destek verildiğini söyleyen Özcan, projenin özellikle Sanayi 4.0 alanında
kapasitenin güçlenmesi, kamuoyunda daha iyi bir algı yaratılması ve paydaşlar tarafından öğrenilmesi açısından da önemli olduğunu anlattı. ASO’nun projeye destek vermesini önemsediklerini dile getiren Özcan, sanayinin desteği olmadan Sanayi 4.0’ı yerleştirmenin mümkün olmayacağını vurguladı.
“ANKARA SANAYİ 4.0 HAZIRLIKLARI YEREL İZLEME GRUBU KURULMASI” PROJESİ
4’üncü sanayi devrimi olarak adlandırılan ve dijital teknolojiler tarafından ateşlenen Sanayi 4.0 ile oryantasyonu, Ankara ekonomisinin öncelikli hedefi olarak görüyoruz. Ankara’daki KOBİ’ler, sanayi 4.0’ı takip etmeli, geçiş için yol haritaları hazırlamalı ve geçiş sürecinde çözümün bir parçası olarak yazılım sektörü ile birlikte çalışmalıdır.
Bu bağlamda, Avrupa Birliği Başkanlığı’nın Sivil Toplum Destek Programı kapsamında fonlanan ve Teknoloji, Araştırma-Geliştirme, Bilim ve İnovasyon Derneği (TABİD) tarafından, “Ankara Sanayi 4.0 Hazırlıkları Yerel İzleme Grubu Kurulması” Projesi hayata geçiriliyor.
Yerel bir izleme grubunun kurulmasını sağlayacak proje, Ankara’da büyük ilgi çekti ve bu bağlamda projeyi önemli kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları destekledi. Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK, TBD, TUBİDER Ankara Şubeleri, TTGV, TOBB Sektörel Grupları, TEPAV, Sanayi ve Ticaret Odaları (ASO, OSIAD, ICASIFED) ve Bilkent Cyberpark’ın destekleri, projenin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacaktır.
İş dünyasında yol haritasının hazırlık ve uygulaması, gelecek on yılın anahtar önceliklerinden biri olması gerektiği görüşü oldukça yaygın. Bu nedenle bütün aktörlerin katılımı ile beraber bu proje, çabaları bir araya getirme, Sanayi 4.0’ın Ankara’ya getireceği fırsatları analiz etme, potansiyelini arttırma ve öneriler geliştirme amacıyla kurgulanmıştır. Bu sebeple bir izleme mekanizması kurulacaktır. Kurulacak olan platform, bölgesel bir kuruluş olması açısından da bir ilktir.
Aynı zamanda, ulusal potansiyel eğilimlerinin ve il potansiyellerinin beklentilerinin araştırılacağı ve politika yapıcı tavsiyelerin geliştirileceği Sanayi 4.0 ile ilgili bu çalışma, ülkede ilk olacaktır.
Proje kapsamında, Sanayi 4.0’a ilişkin yerel ve sektörel potansiyeller dikkate alınarak, Ankara bölgesindeki firmaların dijital dönüşümüne destek verilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda, sivil toplum kuruluşları, politika yapıcılar ve halkın katılımı da sağlanarak, Ankara’nın sosyo- ekonomik gelişimine katkıda bulunmak amaçlanıyor.
Ulusal temelli çalışmalar, büyük ölçekli ve ihracatta önemli bir güce sahip şirketlerin etkisinde yürütülmektedir. Ankara'daki KOBİ'ler ölçek ekonomileri ve teknolojisi açısından önemli kısıtlamalara sahipken, büyük firmaların aksine Sanayi 4.0, siber güvenlik ve bulut teknolojilerinde farkındalık ve bilgi açısından önemli kısıtlamalara sahiptir. Uygun destek
politikaları ve bölgenin potansiyeli tarafından oluşturulmuş bir yol haritasına ihtiyaç vardır.
Bu proje, bölgesel ve sektörel potansiyelleri en iyi şekilde değerlendirerek ve Sanayi 4.0 ile ilgili bölgesel ve yerel kalkınmayı hızlandırarak, sanayi 4.0'ın ulusal ekonomik politikalarına paralel olarak yerel ihtiyaçlara cevap verecek çözümlerin yaratılmasına katkıda bulunacak şekilde modellenmiştir, bu bağlamda araştırma yapmak, fikirler üretmek, projeler geliştirmek ve faaliyetler düzenlemek modelin iskeletini oluşturmaktadır. Ankara’daki sivil toplum, özel sektör ve sanayide sanayinin dönüşümü ile ilgili kamu işbirliğine yönelik politika oluşturma ve benimseme süreci desteklenecek ve Ankara’nın sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacaktır. Dahası, TABID ayrıca etkili demokratik katılım sürecinin etkili bir sivil toplum kuruluşu olacak.
Proje, tüm ilgili aktörlerin ve kurulan yerel izleme grubunun katılımıyla yerel, kamu, STK ve özel sektör işbirliği açısından da ilklere imza atacak. Aynı zamanda diğer iller için bir örnek olacaktır. Ankara'nın lobi merkezi olması nedeniyle geliştirilecek işbirliği ve öneriler, halkın ulusal politikalarına da katkıda bulunacaktır. Web üzerinden kamuoyu oluşturmak için kurulacak olan platformda teknoloji ve kadın sorunları yer alacak. Bu cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın artmasına sağlayacaktır. Ayrıca, AB ülkelerinden örnekler ve farkındalık yaratma ve iyi uygulama paylaşımındaki stratejiler de AB üyelik sürecindeki farkındalığın gelişmesine katkıda bulunacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.