Ankara'da boşanmalar artıyor! Avukat Cemil Avci uyardı: Ekonomik zorluklar, boşanma nedenlerinin başında geliyor

Ankara’da boşanma oranlarının son beş yılda artarak devam ettiğini söyleyen Avukat Cemil Avci, 2001 senesinde yüzde 17 olan boşanmaların 2024 yılında yüzde 35’lere kadar çıktığını bildirdi. Boşanmaların genellikle geçimsizlik ve ekonomik sorunlardan dolayı gerçekleştiğini belirten Avci, son yıllarda artan boşanmaların nedenlerini ve nasıl bir yol izleneceği konusunu anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

Ankara'da boşanmalar artıyor! Avukat Cemil Avci uyardı: Ekonomik zorluklar, boşanma nedenlerinin başında geliyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM

Son yıllarda Türkiye genelinde artan boşanma oranları, özellikle büyükşehirlerde daha fazla dikkat çekmeye başladı. 2001 yılında yüzde 17’lerde olan boşanma oranlarının 2024 yılında yüzde 35’lere dayandığını kaydeden Avukat Cemil Avci, “2019 yılında 33 bin evlenme gerçekleşirken, 13 bin boşanma meydana gelmiş. Ankara’da özellikle son 5 yılda, önceki yıllara göre boşanmalar artarak devam etmiş. Yani son 25 yılda, beşer yıllık periyotlarda boşanmalar sistematik şekilde artarak devam etmiş.” dedi.

“EKONOMİK SORUNLAR BOŞANMALARDA EN BÜYÜK ETKEN”

Günümüzdeki boşanmaların en büyük sebebinin ekonomik sorunlardan kaynaklandığını bildiren Avci, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Genelde boşanmalar sorumsuzluk, ilgisizlik ve ekonomik sorunlardan dolayı olabiliyor. Bu son dönemlerde ekonomik sorunlar boşanmalarda en büyük etken. Örneğin, asgari ücretle çalışan bir kişinin Ankara gibi büyük bir şehirde geçinebilmeleri mümkün değil. Bu durumda hem erkek hem de kadın çalışmak zorunda kalıyor. Ancak iki kişinin çalışmasına rağmen geçim sıkıntısı yaşandığında sorunlar ortaya çıkıyor.”

ic-resim-asil-olan-111-nu-olacak.jpg

Ekonomik sıkıntıların aile içi ilgisizliği de beraberinde getirdiğine dikkati çeken Avci, “Ekonomik sorunlar, eşler arasındaki ilgisizliği tetikliyor. Gelir yetersiz olduğunda, çiftler birbirine yeterince zaman ayıramıyor ve basit jestler bile yapılamaz hale geliyor. Örneğin, ekonomik durumu kötü olan bir erkek çiçek bile alamıyor. Asgari ücretle geçinen bir çift, restorana gidip yemek yiyebilmekte bile zorluk çekiyor. Belki özel günlerde gidilebiliyor.” şeklinde konuştu.

“BOŞANMA NEDENLERİ SOSYO-EKONOMİK YAPIYA GÖRE DEĞİŞİYOR"

Avukat Avci, boşanma nedenlerinin sosyo-ekonomik yapıya göre farklılık gösterdiğini belirterek, “Alt gelir grubundaki çiftler daha çok ekonomik zorluklar nedeniyle boşanırken, üst gelir grubunda ise ekonomik sorunlar yaşanmadığı için ilgisizlik gibi nedenler ön plana çıkabiliyor. Mesela, 'Eşim çok çalışıyor, bana zaman ayırmıyor' gibi şikayetler bu kesimde baş gösterebiliyor." dedi.

"YENİ EVLİ ÇİFTLERDE BOŞANMA ORANLARI DAHA FAZLA"

Son zamanlarda boşanmaların yeni evli çiftler arasında sıklaştığını dile getiren Avci, şu ifadelere yer verdi:

“Kendi davalarıma da baktığım zaman gençlerde boşanma oranı daha fazla. 1 ya da 2 yıllık evli olanların arasında boşanmak için 10 kişi geliyorsa, 20 yıldır veya daha uzun süreli evli olanlar arasından sadece 3-4 kişi geliyor. Bu da gösteriyor ki yeni evliler boşanmaya 5 kat daha fazla meyilli. Eskiden anne-babalarımız ekonomik sıkıntılar olsa bile tatminkâr olabiliyorlardı. Lakin bu durum tabii sosyal medyanın da etkisiyle gençlerin birbirine tahammülü azaldı. En ufak şey de ‘Bana niye bunu yaptın’? ‘Bana niye bunu almadın’? gibi basit sorunlarla boşanma yoluna gidilebiliyor maalesef.”

dfrfregth.jpg

“BOŞANMA DAVALARINDA İLK ÖNCE SORUNA İNİLMELİ”

Boşanma davalarında arabulucu gibi ilk önce sorunu çözmeye çalıştığını daha sonra boşanma yoluna gittiğini söyleyen Avci, “Bana gelen davalarda önce sorunun temeline inerek problemi çözmeye odaklanıyorum. Karşı tarafın avukatı ile her iki tarafı da dinleyerek orta yolu bulmaya çalışıyoruz. Bir de uzman aile terapistine yönlendiriyoruz. Bu konuda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bireylere ve ailelere yönelik çalışmaları oluyor. Eğer bunlara rağmen sorun çözülmüyorsa boşanma yoluna gidiyoruz. Evlenmek nasıl bir hak ise boşanmakta bir hak. Yeri geldiği zaman boşanmalarda bazı danışanlar için daha olumlu olabiliyor. Yeni evli çiftlere benim tavsiyem birlik ve beraber olsunlar ve birbirlerine tahammül etsinler.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.