Ankara'da tarihe yolculuk: Atatürk'ün karargâhı Meteoroloji Müzesi

Ankara’nın tarihi Ziraat Mektebi’nde yer alan Meteoroloji Müzesi, hem Kurtuluş Savaşı’na tanıklık eden Atatürk Odası’yla hem de meteoroloji alanındaki gelişmeleri sergileyen bölümleriyle ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

Ankara'da tarihe yolculuk: Atatürk'ün karargâhı Meteoroloji Müzesi
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

1908 yılında inşa edilen Ziraat Mektebi, günümüzde Meteoroloji Müzesi olarak bilinen binanın temel taşlarından birini oluşturuyor. Tarihi açıdan büyük öneme sahip bu yapı, yalnızca bir okul değil, Kurtuluş Savaşı’nın planlarının yapıldığı, Halide Edip Adıvar’ın Anadolu Ajansı'nı kurduğu ve Mustafa Kemal Atatürk’ün karargâhı olarak kullanıldığı özel bir merkez olarak biliniyor.

20240912-223135-0000.png

ANADOLU AJANSININ İLK FAALİYETLERİ BURADA BAŞLADI

27 Aralık 1919’dan itibaren altı ay boyunca Atatürk ve çalışma arkadaşlarının karargâhı olarak hizmet veren bina, birçok tarihî olaya ev sahipliği yapıyor. Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik harp planlarını bu binada hazırlamış ve bu süreçte kullandığı çalışma masası, soba, perdeler ve halılar "Atatürk Odası" adıyla günümüzde sergilenmeye devam ediyor. Halide Edip Adıvar tarafından kurulan Anadolu Ajansı'nın da ilk faaliyetlerine bu binada başladığı biliniyor.

20240912-223105-0000.png

REHBERLER EŞLİĞİNDE ÜCRETSİZ OLARAK ZİYARET EDEBİLİYORSUNUZ

Meteoroloji Teşkilatı’nın gelişimi ve Türkiye’de meteoroloji alanındaki önemli adımların belgelenmesi amacıyla kurulan Meteoroloji Müzesi, ziyaretçilerine meteoroloji tarihine özel bir deneyim sunuyor.

İki bölümden oluşan müze, bir yandan yazılı ve görsel tarihi dokümanlar ve belgeler ile Türkiye’nin meteoroloji geçmişini sergilerken, diğer yandan meteorolojik alet ve cihazlarla bu alandaki teknolojik gelişimi gözler önüne seriyor. Her iki bölüm de Türkiye’de meteorolojinin ne kadar derin köklere sahip olduğunu gösteriyor. Rehber eşliğinde ücretsiz olarak tanıtılan müzede, meteoroloji tarihi ve cumhuriyet tarihi ile ilgili ziyaretçilere bilgilendirme yapılıyor.

20240912-223318-0000.png

Meteoroloji Müzesi, hafta içi 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Hafta sonları kapalı olan müzeyi diğer günlerde rehber eşliğinde gezmek isteyenler, randevu alarak bu deneyimi daha derinlemesine yaşayabiliyor.

20240912-223351-0000.png

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.