Araç sahipleri dikkat: Yeni plaka düzenlemesi yürürlüğe girdi!

Yeni yılla birlikte hayata geçen plaka düzenlemesi, araç sahiplerinin yakınında önemli bir değişikliği getirdi.

Araç sahipleri dikkat: Yeni plaka düzenlemesi yürürlüğe girdi!
Yayınlanma:

Artık araç plakalarında karekodlar bulunacak. Bu karekodlar, sahte ve modifiye edilmiş plakaların önüne geçmeyi hedefliyor.

Karekodlu plakalar, araç ve sahibiyle ilgili bilgilere hızlı erişimi sağlayacak. Bu yeni düzenlemeye göre noterden basım belgesi olan yerler ve Şoförler Odaları karekodlu plakaları düzenleyebilecekler. Karekodlar, plakadaki il kodu ile harfler arasında yer alacak ve 15x15 mm boyutunda olacak. Ayrıca, plakalarda 12 haneli bir seri numarası da yer alacak.

Yeni araç tescili, satış işlemleri, kayıp plaka durumları veya muayeneden sonra trafikte yeniden görülen tüm araçlar için karekodlu plaka zorunluluğu getirildi. Bu sayede, plakalardaki karekodlar aracın üretim yeri ve zamanı gibi güncel bilgilere daha hızlı erişimi sağlayacak.

Mevcut plakaların değiştirilmesi bir zorunluluk taşımıyor. Ancak 2024 itibarıyla plakanın okunurluğunu engelleyecek değişikliklerin cezası 2 bin 647 TL'ye, sahte plaka kullanmanın cezası ise 32 bin 170 TL'ye çıkarıldı. Bu düzenleme, sahte ve değiştirilmiş plakaların kullanımını ciddi şekilde engellemeyi amaçlıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.