Arakan’da akan kanı Muson yağmurları bile temizleyemez
Arakanlı Müslümanlara yönelik yapılan soykırım Gazi Üniversitesi’nde yapılan bir panel ve belgesel gösterimi ile ele alındı.
HABER FOTOĞRAF
GÜLTEN KURT
Son yılların en büyük insanlık dramlarından biri olan Arakanlı Müslümanlara yönelik yapılan soykırım Gazi Üniversitesi’nde yapılan bir panel ve belgesel gösterimi ile ele alındı. Üniversitenin Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Rohingya Müslümanları ve Arakan Soykırımı” başlıklı panele Bangladeş Büyükelçisi M. Allama Siddiki, Bangladeş Büyükelçiliği diplomatları, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yardım ve çok sayıda misafir katıldı.
MUSON YAĞMURLARI BİLE TEMİZLEYEMEZ
Panelin düzenleyicisi Gazi ÜniversitesiAsya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Varis Çakan Arakan’da yaşananlara dair kısa bir bilgilendirme yaparken, konuşmasında “Arakanlılar insanlık tarihinde görülmemiş zulümle karşı karşıyadır. Bugün Arakan’da muson yağmurlarının bile temizleyemeyeceği kadar çok kan akmaktadır” dedi.
ZULMU ALKIŞLAYAMAM
Arakan’da yaşanan soykırımın ele alındığı panelin açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, “Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem diyen bir medeniyetin onurlu çocuklarını sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasına başlarken, “Bu soykırımı insanımıza daha iyi anlatabilmek maksadıyla tertiplenen bu etkinliğe katkı sunanları canı gönülden kutlamak istiyorum” dedi. Arakanlı Müslümanların sadece vatandaşlık hakkı verilmesini istediğini söyleyen Uslan, “Myanmar hükümeti tarafından dışlanan ve yok sayılarak vatansız kılınan Arakanlı Müslümanlar sadece ve sadece vatandaşlık hakkının verilmesini, topraklarına yönelik saldırıların durdurulmasını ve ellerinden alınan haklarının geri verilmesini, tanınmasını istiyorlar" dedi.
ACIYI VE GÖZYAŞINI ANLATMAK GÖREVİM
Panelde bir konuşma yapan Bangladeş Büyükelçisi M. Allama Siddiki, Myanmar’a yaşayan Arakanlı Müslümanların yüzyıllardır Arakan’da yaşadığını belirtirken, “ Bu acıyı açık ve net olarak konuşmak benim görevim” ifadelerini kullandı. Arakanlıların Myanmar’da bulunan 135 etnik biri olduğunu söyleyen Siddiki, konuşmasında Arakanlı Müslümanların yaşadığı sıkıntıların geçmişini ve bugünkü durumunu aktardı.
İNSANLAR SAVUNMASIZ
Siddiki, “Arakan’da savunmasız insanlar öldürülüyor. Arakan Hükümeti insanları öldürmeye devam ediyor. Bir hükümetin savunmasız insanları öldürmesi düşünülemez. Eğer bir hükümet insanların öldürülmesine izin verirse ya da biz böyle bir durumdan haberimiz yok derse o zaman şunu sorabiliriz: Bu bir hükümet midir? Bir ülke midir?” Konuşmasında Türkiye’ye de güçlü işbirliği ve destekleri için de teşekkür eden Siddiki, Myanmarlı Müslümanlara verilen desteğin uluslararası alanda da devam etmesi temennisinde olduklarını söyledi. Açılış konuşmalarının ardından ÜniversiteNİN Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Varis Çakan, İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Sait Demir Myamnar’da yaşanan soykırıma ilişkin sunum yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.