Arslanhane Camii nerede?

Arslanhane Camii (Ahi Şerafettin) birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, Arslanhane Camii nerede? Arslanhane Camii’ne nasıl gidilir? Arslanhane Camii neden gündemde? İşte detaylar…

Arslanhane Camii nerede?
Yayınlanma:

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunur ve Ankara Kalesi'nin güney ucunda yer alır. Bu camii 13. yüzyıla tarihlenir ve Arslanhane adını, Ahi Şerafeddin Türbesi'nin dış duvarında bulunan aslan heykelinden alır.

Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda kesin bilgiler bulunmasa da caminin yapım tarihi hakkında iki farklı kitabe bulunur. Minberdeki kitabe, caminin 1289-1290 yıllarında Ahi Hüsameddin ve kardeşi Ahi Hasaneddin tarafından yaptırıldığını öne sürerken, batı cephesindeki kitabe, caminin 13. yüzyılın başlarında Emir Seyfeddin Ay-aba tarafından yaptırıldığını veya 1280-1290 yıllarında tamir gördüğünü işaret eder.

3l5pu8jxjeyc-uuyunhbcg.webp

ARSLANHANE CAMİİ 2018 YILINDA UNESCO DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTESİ'NE GİRDİ

Cami, Bizans dönemine ait aslan heykelleri ile ünlüdür ve Arslanhane adını bu heykellerden alır. Günümüzde halen ibadete açık olan bu yapı, ticari bir merkezin içinde konumlanmıştır. Ayrıca, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir.

ARSLANHANE CAMİİ İÇİN NEFESLER TUTULDU

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Komitesi’nin Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da devam eden 45. Genişleme Toplantısı’nda Gordion’un ardından bugün de Dünya Mirası Listesi’ne aday Ankara’nın yüzlerce yıl öncesinden kalan değeri Arslanhane Camii’nin de yer aldığı eserler görüşülecek.

Dünya Mirası Listesi’ne aday Ankara’nın yüzlerce yıl öncesinden kalan değeri Arslanhane (Ahi Şerafettin), yer aldığı Konya’daki Eşrefoğlu Camii, Kastamonu’daki Mahmut Bey Camii, Eskişehir-Sivrihisar’daki Ulu Camii, Afyonkarahisar’daki Ulu Camii’nden oluşan Türkiye’nin beş ahşap tavanlı ve ahşap desteğiyle ünlü camileri ele alınacak. Başkent Ankara Gordion’un ardından ikinci müjdeli haberi bekliyor. Gözler UNESCO’nun açıklayacağı karar için Riyad’a çevrildi.

ADRES: Kale Mh. Kale Sk. 06250 Altındağ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.