Asansör üreticileri ilk adımı attı
Kümelenme fikrini benimseyen asansör sektörü temsilcileri, OSTİM OSB’nin ev sahipliğinde düzenlenen arama toplantısında bir araya geldi.
ORHUN YILDIZ
Toplantıda, sektörün problemleri, çözüm önerileri masaya yatırılarak kümelenmeye ilişkin sanayicilere bilgi aktarıldı.
FİRMALAR KÜMELENMEYİ SAHİPLENİYOR VE İNANIYOR
Toplantının açılışında konuşan OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, bölge olarak kümelenme başlığı altında birçok sektörde ciddi projeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Kümelenmenin hem bereketini hem de olumlu sonuçlarını gördüklerini kaydeden Arıcı, “Firmalar, 7 sektörde oluşturduğumuz kümelerle birlikte çok büyük işler yapıyorlar. Kamunun bireysel olarak açılmayan kapıları, bir küme olarak gittikleri zaman çok rahat bir şekilde açılıyor. Buradaki kritik olan nokta; firmalarımızın sahiplenmesi ve inanmaları. Ulaştığımız olumlu sonuçlardan, asansörle ilgili bir çalışma yapılması gerektiğine kanaat getirdik.” dedi.
REKABET GÜCÜNÜ SAĞLAYAMADIK
Anadolu Asansörcüler Derneği Başkanı Gürhan Cihaner, sektörün ulusal ve uluslararası rekabet gücünü sağlayamadığını kaydetti. Cihaner, “Sektör markalaşamıyor ve gitgide çok uluslu firmaların taşeronları haline geliyor. Cıvatayı bile yurtdışından getiren küresel firmalar, güçlü mali yapıları ve marka değerlerinden dolayı nitelikli elemanlarımızı ve bu gidişle firmalarımızı da taşeronlaştırarak sektöre hakim hale geldiler. İnanın daha iyisini yapacak birikimdeyiz. Hemen hemen asansörün tüm parçası Türkiye’de üretiliyor. İhracatımız çok yetersiz. Oysa coğrafi yapımız nedeniyle bölgeye hakim olmamız gerekiyor fakat markamız yok, lansmanımız, vitrinimiz ve kurumsal yapımız eksik.” görüşünü paylaştı. Başkan Cihaner, TOKİ, şehir hastaneleri, hava limanları gibi tesislerde, kamuya maliyeti ve risklerine rağmen yerli firmalar tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
BERABER ÇALIŞALIM
Ankara Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, Ankara’da 219 adet yeterlilik belgesi olan firma bulunduğunu ve hepsinin montajcı olmadığını anlattı. Konarılı, sanayicilere şu mesajı verdi: “Bir iş yapılacaksa planla, uygula, kontrol et döngüsünü çalıştırmak gerekir. Kalite yönetim sistemlerinde bu önemlidir. Eğer bir problem yoksa her şey güzel gidiyorsa kontrol ediyorsunuz; önlem almanıza, planlama yapmanıza gerek yok. Uygulama devam ediyor. Sektör bizi piyasa gözetim yönümüzle tanıyor. Kontrol et kısmında tanışıyoruz sizinle. Biz dedik ki, böyle olmasın. Planlama ve uygulama kısmında da beraber çalışalım. Çünkü hepinizin sanayi sicil belgesi var. Asansörde de planlama ve uygulama kısmında da beraber çalışalım istiyoruz. Ankara’da 219 adet yeterlilik belgesi olan firma var. Bunların hepsi de montajcı firma değil. Kuruluş amaçları montajcılık değil. İl Müdürlüğü ve Bakanlık olarak piyasa gözetin ve demetim açısında bakmıyoruz olaya. Savunma kauçuk sanayi neyse şu anda siz asansör sanayicilerisiniz. Kümelenmenin Türkiye’ye faydası olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.