Asgari ücretin belirlenmesinin ardından gözler emekli maaşına çevrildi: Masada 2 farklı senaryo var

Asgari ücret zammının ardından gözler emekli maaşına yapılacak olan zamma çevrildi. Masada ise iki farklı senaryo bulunuyor. Bu iki ihtimal arasında ise bin lira fark var.

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından gözler emekli maaşına çevrildi: Masada 2 farklı senaryo var
Yayınlanma:

Emekli maaşlarına zam yapılması konusu gündemde. Masada bulunan iki senaryodan biri, zamın sadece son 6 aydaki enflasyona göre yapılması. Bu senaryoda en düşük emekli maaşı 9 bin liraya kadar çıkabilir. Diğer senaryoda ise enflasyona ek olarak refah payı da hesaba katılacak ve en düşük emekli maaşı 10 bin liraya yaklaşacak.

Asgari ücret artışının ardından şimdi de memur ve emekli maaşlarındaki zam konusu gündemde. En düşük maaşın Mart ayında 7 bin 500 TL'ye yükseltilmesinin ardından, şimdi de emeklilere zam yapılması planlanıyor. Zam tutarının enflasyona göre belirleneceği artışta, iki senaryo masada bulunuyor. Eğer zam sadece enflasyona göre yapılırsa, en düşük emekli maaşı 9 bin liraya kadar çıkabilir. Ancak, enflasyona ek olarak refah payı da hesaba katılırsa, rakam 10 bin lira seviyesine yaklaşacak.

ENFLASYON BELİRLEYİCİ UNSUR

Emekli zammında enflasyon kritik bir öneme sahip. Merkez Bankası, Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre haziran ayında enflasyonun yüzde 2,81 artması bekleniyor. Buna göre, 6 aylık enflasyon yüzde 18,50 oluyor.

İKİ SENARYONUN ARASINDA BİN LİRA FARK VAR

Merkez Bankası'nın tahminlerine göre, emekli maaşlarına yapılacak zam ile en düşük maaş yüzde 18.50 artarak 7.500 TL'den 9 bin 887 liraya yükselebilir. Ancak, asgari ücrete yapılan zamın referans alınması durumunda, 6 aylık enflasyon rakamına refah payı da eklenerek zam oranı yüzde 34'lere kadar çıkabilir. Bu senaryoda en düşük maaş 10 bin lira seviyesine ulaşabilir.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.