Asgari ücretli kuru soğana muhtaç oldu!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat farklarını değerlendirdi. Bayraktar'ın açıklamalarına göre, kuru soğan ve patates gibi ürünlerde belirgin fiyat artışları gözlendi.

Asgari ücretli kuru soğana muhtaç oldu!
Yayınlanma:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın verdiği bilgilere göre, Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 73,8 ile kuru soğan oldu. Kuru soğandaki fiyat artışını yüzde 52 ile patates takip etti.

FİYATI EN FAZLA AZALAN ÜRÜN PATLICAN

Market analizine göre, Nisan ayında 39 üründen 22'sinde fiyat artışı yaşanırken, 17'sinde ise fiyatlar düştü. Kuru soğan ve patatesin ardından fiyat artışında limon yüzde 47,9, tavuk eti yüzde 23,2 ve karnabahar yüzde 22,9 oranlarında artış gösterdi. Fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 51 düşüşle patlıcan oldu.

Üretici fiyatlarında da dikkat çeken değişimler yaşandı. Patlıcanda yüzde 60,4'lük bir fiyat düşüşü gözlendi ve bu düşüş, diğer ürünler arasında en yüksek orandaydı. Üreticide fiyat düşüşünü sivri biber, salatalık, karnabahar, yumurta ve kabak izledi. En çok fiyat artışı ise yüzde 114,3 ile limonda gerçekleşti.

SERA ÜRÜNLERİNDE DE FİYATLAR DÜŞTÜ

Bayraktar, yaşanan fiyat değişimlerini açıklarken, mevsimsel faktörlerin etkisine de dikkat çekti. Limon ve yeşil soğan gibi ürünlerde mevsim sonuna gelinmesiyle fiyatların yükseldiğini, yumurta sektöründe ise dönemsel arz fazlası ve ihracat sorunlarıyla birlikte fiyatların gerilediğini belirtti.

Sera ürünlerinde de fiyatların düştüğüne değinen Bayraktar, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin erken olgunlaşmayı ve verimi artırdığını ifade etti. Bu durumun patlıcan, sivri biber, salatalık ve kabak gibi ürünlerde fiyatların düşmesine sebep olduğunu söyledi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.