Atelektazi nedir? Atelektazi belirtileri nelerdir?

Atelektazi, akciğerin bir kısmının veya tamamının büzüşerek sönmesi ve hava ile dolmaması olarak tanımlanıyor. Bu durum, akciğerin işlevini yitirmesine ve oksijen alımını azaltmasına neden oluyor.

Atelektazi nedir? Atelektazi belirtileri nelerdir?
Yayınlanma:

Atelektazi, çeşitli nedenlerden kaynaklanabiliyor. Bunlar;

Bronş tıkanıklığı: Bronşların, mukus, yabancı cisim veya tümör gibi bir şey tarafından tıkanması, akciğerlere hava akışını engelleyebilir.

Plevral efüzyon: Plevra, akciğeri çevreleyen ince bir zarla kaplıdır. Plevral efüzyon, bu zar arasında sıvı birikmesine neden olur ve bu da akciğerlerin genişlemesini engelleyebilir.

Pnömotoraks: Pnömotoraks, akciğerin bir kısmının çökmesidir. Bu durum, akciğeri çevreleyen zarın yırtılması nedeniyle olabilir.

Cerrahi: Uzun süreli cerrahi işlemler sırasında, solunum yoluyla alınan gaz formundaki anestezik maddeler nedeniyle akciğer içindeki havanın içeriği değişerek atelektazi gelişebilir.

ciger.jpg

ATELEKTAZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Hırıltı
  • Baş dönmesi
  • Bayılma

Atelektazi tanısı, genellikle fizik muayene ve akciğer röntgeni ile konuluyor. Bazı durumlarda, akciğer fonksiyon testleri de gerekiyor. Bronş tıkanıklığı varsa, tıkanıklığın giderilmesi için tedavi uygulanıyor. Plevral efüzyon veya pnömotoraks varsa, bu durumların tedavisine yönelik tedavi uygulanıyor. Atelektazi, erken teşhis ve tedavi ile genellikle iyi bir şekilde tedavi edilebiliyor. Ancak, tedavi edilmezse, ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.