Bakan Göktaş: Bakanlığın bütçesinin büyük bölümü kadınlara ayrıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2025 Yılı Bütçesi TBMM Komisyonunda sunuldu. Bakan Göktaş, bakanlığının 2025 yılı bütçesinin 407 milyar 10 milyon 627 bin TL olduğunu açıkladı. Göktaş, 2023 yılı itibariyle, Bakanlık bütçesinin yüzde 99,6’sına tekabül eden 212 milyar 382 milyon TL’lik ödeneğin kullanıldığını belirterek, bütçenin büyük bir kısmının kadınlar için ayrıldığını ifade etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 2025 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, bakanlığının sosyal hizmetler alanında yürüttüğü projeler ve hedeflere dair önemli açıklamalarda bulundu. Göktaş, kadına yönelik şiddetle mücadele, engelli bireylere yönelik hizmetler, yaşlıların desteklenmesi ve sosyal yardım politikaları gibi konularda bakanlığın hedeflerini ve gerçekleştirdiği projeleri detaylandırdı.
Kadına yönelik şiddeti hayati bir mesele olarak gördüklerini belirten Bakan Göktaş, bu konuda topyekûn bir mücadeleye ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. "Kadına yönelik şiddeti, topyekün mücadele etmemiz gereken hayati bir mesele olarak görüyoruz" diyen Göktaş, "Bizim için tek bir vaka bile çok fazladır" ifadelerini kullandı. Ayrıca, şiddetin her türüyle, fiziksel, psikolojik, ekonomik ve siber şiddetle, sıfır tolerans ilkesine bağlı olarak kararlılıkla mücadele ettiklerini vurguladı.
Göktaş, 81 ilde avukatlar aracılığıyla şiddet mağdurlarına hukuki destek verildiğini, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un etkin bir şekilde uygulandığını belirtti. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin devlet politikası haline getirildiğini belirten Göktaş, "Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz" diyerek bu alanda önemli veri toplama çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti.
Bütçe görüşmelerinde “kadın cinayetleri” tartışması ve kefenli tepki
ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER
Bakan Göktaş, engelli bireylerin topluma tam ve eşit katılımını sağlamak için birçok önemli adım atıldığını belirtti. Engelli hakları ulusal eylem planı çerçevesinde, 6 bin 832 engelliye bakım ve rehabilitasyon hizmeti verildiğini, ayrıca 317 özel engelli bakım merkezinde 30 bin 165 engellinin yatılı bakım hizmetinden faydalandığını söyledi.
Yeni bir bakım modeli olan "Bakım Destek Merkezleri"ni İstanbul Kıraç’ta pilot uygulama olarak başlattıklarını aktaran Göktaş, bu modelle evde bakım hizmeti verilen engellilerin, yılda 20 gün bu merkezlerde ücretsiz konaklayabileceğini açıkladı. Ayrıca, Evde Bakım Yardımı ile 546 bin 642 kişiye destek verildiğini ve engelli yakınlarına aylık 9 bin 77 TL ödeme yapıldığını belirtti.
Dünyada yaşlı nüfus oranı artıyor, Türkiye’de doğum oranı düşüyor!
Yaşlı nüfus açlık ve yoksullukla karşı karşıya
YAŞLILARA YÖNELİK DESTEK VE HİZMETLER
Yaşlıların yaşam kalitesini artırmaya yönelik projeler de Bakan Göktaş’ın gündeminde yer aldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 169 huzurevinde 14 bin 662 yaşlıya, 270 özel huzurevinde ise 13 bin 508 yaşlıya yatılı bakım hizmeti sağlıyor. Bakan Göktaş, "Kuruluşlarımızda kalan ihtiyaç sahibi yaşlılarımızın tamamı bu hizmetten ücretsiz yararlanıyor" dedi. Ayrıca, 2 bin 50 kapasiteli 41 gündüzlü bakım ve aktif yaşam merkezinde yaşlılara rehberlik, danışmanlık ve psikososyal destek hizmetleri sunuluyor.
Göktaş, yaşlıların evde aileleriyle yaşamalarını önceliklendiklerini ve engelli ile yaşlı bireylerin sosyal yaşama katılımlarını artırmak için "Yaşlı Destek Programı" (YADES) kapsamında 141 bin 710 yaşlıya ulaştıklarını ifade etti.
İş gücü girdi endeksleri açıklandı!
KADININ İŞ GÜCÜNE KATILIMI VE SOSYAL DESTEK PROGRAMLARI
Kadının iş gücüne katılımını artırmak amacıyla hedefler belirlediklerini belirten Bakan Göktaş, 12. Kalkınma Planı çerçevesinde, 2028 yılı sonuna kadar kadınların iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1’e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2’ye yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu hedeflere ulaşmak için kadın girişimciliğini destekleyen projeler geliştirdiklerini, kadınların iş gücüne katılımını artırmak için çeşitli eğitim ve teşvik programları sunduklarını aktardı.
Sosyal yardım alanındaki çalışmalarını da sürdüren Bakan Göktaş, "Türkiye Aile Destek Programı" kapsamında, afet mağdurlarına ve ihtiyaç sahibi hanelere bu yıl toplam 103,2 milyar TL destek sağladıklarını ifade etti. Ayrıca, 2,8 milyar TL'lik bir kaynak ile yaşlı ve engelli vatandaşların evdeki temizlik, bakım ve yemek hizmetlerini karşılamak amacıyla destek sağladıklarını belirtti.
ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR VE SOSYAL POLİTİKALAR
Göktaş, Türkiye'nin sosyal politikalar alanındaki uluslararası etkisini de vurguladı. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında ilk kez Sosyal Politikalar Bakanlar Toplantısını gerçekleştirdiklerini ve burada aile, kadın, çocuk, yaşlı ve engelli bireyleri kapsayan bir eylem planı oluşturulmasına karar verdiklerini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin koruyucu aile modelinin Özbekistan ve Azerbaycan gibi ülkelere örnek olduğunu belirtti.
2025 YILI BÜTÇESİ
Bakan Göktaş, bakanlığının 2025 yılı bütçesinin 407 milyar 10 milyon 627 bin TL olduğunu açıkladı. 2023 yılı itibariyle, Bakanlık bütçesinin yüzde 99,6’sına tekabül eden 212 milyar 382 milyon TL’lik ödeneğin kullanıldığını belirten Göktaş, bütçenin büyük bir kısmının kadınlar için ayrıldığını ifade etti.
Son olarak, Türkiye’nin sosyal yardımlar ve kamu hizmetlerine erişim konusunda güçlü bir adım attığını belirten Bakan Göktaş, "Sosyal yardımlarımızın kapsayıcılığını artıracak, dijitalleştirilmiş bir sistemle daha çok ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.